Portugália is Leopardokat küld Ukrajnának

Portugália kormánya is úgy döntött, német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat küld márciusban a harcoló ukrán hadseregnek saját arzenáljából.

2023. február 8., 19:22

Szerző:

Portugália javítási munkálatokat követően három Leopard 2-es páncélost küld márciusban Ukrajnának – jelentette be szerdán António Costa portugál miniszterelnök.

„Jelenleg a Leopard 2-es harckocsik karbantartási és javítási munkálatait végezzük, és a tervek szerint márciusban lehetőségünk lesz hármat elküldeni” – mondta a portugál kormányfő a parlamentben.

Costa szombaton beszélt arról, hogy alkatrészek beszerzése érdekében felvették a kapcsolatot Németországgal, hogy üzemképesség tegyék a dél-európai ország arzenáljában lévő harckocsikat.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások „első hullámában”.

(Kiemelt kép: A német Bundeswehr egyik Leopard tankja és annak személyzete. Fotó: Axel Heimken / AFP)

Tegnap 19:22

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

Tegnap 18:36

Elfogadta a londoni Alsóház az Észak-Írország brexit utáni ügyeit véglegesen rendező Windsori Keretmegállapodást. Ezzel az utolsó vitás kérdés is rendeződhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között.