Porrá zúzták a dnyiproi repülőteret az oroszok

A német kancellár is az orosz háborús bűnök kivizsgálását szorgalmazza.

2022. április 10., 18:01

Szerző:

Ismét légicsapást mértek az orosz erők vasárnap Dnyipro városára, ahol a támadásokban teljesen megsemmisült a repülőtér – közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója.  A helyi vezető kifejtette, hogy a rakéták a repülőtéren kívül egy mellette lévő infrastrukturális létesítménybe is becsapódtak. Előzetes információk szerint öt határőr sérült meg a rakétatámadásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben telefonon beszélt Olaf Scholz német kancellárral. A német kancellár elítélte az orosz hadsereg által Bucsában és Ukrajna más régióiban elkövetett szörnyű háborús bűnöket.

A német kormányfő hangsúlyozta, hogy szolidaritást vállal Ukrajna népével, és Berlin teljes mértékben támogatja az ukránokat.

„A német kormány partnereivel együtt mindent megtesz ezeknek a bűncselekményeknek az objektív kivizsgálásért és a felelősök azonosításáért, hogy nemzeti és nemzetközi bíróságokon is felelősségre vonhatók legyenek”–ígérte Scholz. A német kancellár megvitatta Zelenszkijjel Ukrajna további támogatásának lehetőségeit, és megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak. Scholz kijelentette: Németország csak olyan fegyverekkel hajlandó ellátni Ukrajnát, amelyeket az ország hadserege ismer, és így azonnal be is tudja vetni.

Irina Venegyiktova ukrán főügyész vasárnap a Sky News brit tévécsatornának nyilatkozva azt monda, hogy az ukrán hatóságok mostanáig az orosz csapatok által megölt 1222 ember halálát erősítették meg csak Kijev megyében. Hozzátette: az orosz erők annak ellenére semmisítették meg Borogyanka települést, hogy ott egyáltalán nem voltak sem ukrán katonai alakulatok, sem katonai létesítmények. Eközben az ukrán határőrszolgálat közölte, hogy a nyílt háború február 24-i kezdete óta 2200 hadköteles férfit vettek őrizetbe, akik külföldre próbáltak távozni az országból. A hatóság emlékeztetett, hogy a hadiállapot alatt börtönbüntetés jár az ország illegális elhagyásáért. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szökést választó hadköteles férfiak nemcsak szabadságukat, de életüket is kockára teszik.

(Kiemelt kép: Tűzoltók vizet permeteznek egy lerombolt cipőgyárra egy légicsapást követően Dnyiproban 2022. március 11-én. fotó: Emre CAYLAK / AFP)