Aszály, hőség, áradások: pokoli a helyzet az Egyesült Államokban

Árvizek, pusztító erdőtüzek, viharok és potenciálisan veszélyes hőmérséklet jellemezte helyi idő szerint kedden a nyár közeledtével az Egyesült Államok lakosságának egyharmadát sújtó természeti katasztrófákat.

 

2022. június 16., 07:05

Szerző:

Csaknem 120 millió amerikait érintenek a Középnyugaton és az ország déli részében kiadott különböző fokozatú hőségriadók. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a nagy nyomású légtömegek miatt a megszokottnál jóval magasabb, sőt, rekord hőmérsékletek várhatók a héten. A magas nedvességtartalmú, forró levegő miatt a hőmérséklet helyenként a 37 Celsius-fokot is meghaladhatja.

Alex Lamers, amerikai meteorológus - akit több amerikai lap is megszólaltatott - azt jósolja: a hőhullámok sújtotta vidékeken viharok, tornádók, váratlan árvizek és özönvízszerű esőzések is előfordulhatnak.

Az ország nyugati vidékein, a nemzeti parkok hivatala által közzétett felvételek tanúsága szerint, a Yellowstone parkban hömpölygő árvizek okoznak roppant károkat. Az óriási - több tagállamra kiterjedő - nemzeti parkot szerdától le is zárták. „A Yellowstone már soha nem lesz olyan, mint régen" – írta a pusztításokról több amerikai lap is.     

A közel 9000 négyzetkilométernyi területű, Wyoming, Montana és Idaho állam határolta nemzeti park valamennyi bejáratát lezárták és mindenkit felszólítottak, hogy hagyja el a nemzeti parkot. A heves esőzéstől megáradt a Yellowstone-folyó; az árvizek következtében sárlavinák alakultak ki, amelyek számos útszakaszt zártak el, és több híd is veszélyben van. Kalifornia és Arizona államokban, ahol a krónikus aszályt erdőtüzek is súlyosbítják, hőségriadót rendeltek el. Kedden Új-Mexikóban már több, mint 120 ezer hektáron tomboltak a lángok.  

Új-Mexikóban és az Egyesült Államok szinte teljes délnyugati részében történelmi aszály pusztít, és több tucatnyi erdőtűz ütött ki már a nyár kezdete előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Erdőtűzben megsemmisült jármű egy autóút mentén a kaliforniai Markleevillee közelében 2021. július 17-én. Fotó: MTI/AP/Noah Berger)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.