Szexuális zaklatási ügy árnyékolhatja be Plácido Domingo magyarországi fellépését

A szakmában állítólag nyílt titok, hogy a világhírű operaénekes zaklatja a pályakezdő énekesnőket. Egyikük szerint a tenor tíz dollárral fizetett neki a szexért, amire azt mondta, jó lesz a parkolási díjra. Domingo azt mondja, akik ismerik, tudják, hogy ő nem ilyen ember.

2019. augusztus 13., 18:15

Szerző:

Nyolc énekes és egy táncos állítja az AP hírügynökségnek, hogy Plácido Domingo világhírű operaénekes szexuálisan zaklatta őket.

Az AP további három tucat emberrel beszélt, akik megerősítették, hogy a szakmában és a spanyol tenor munkahelyén, a Los Angeles-i Operában is nyílt titok, hogy Plácido Domingo rendszeresen zaklatja áldozatait, akik általában pályakezdő énekesnők.

Két áldozat azt mondta, végül engedtek a nyomásnak, és lefeküdtek az operaénekessel, aki addigra régóta ostromolta őket. "Egy üzleti ebédben nincsen semmi furcsa, de amikor valaki megfogja a kezedet egy üzleti ebéden, az már igenis az. Ő mindig hozzámért valamilyen módon, és meg is csókolt" - mondta az AP-nek az egyik nő.

Szexuális zaklatással vádolják Plácido Domingót Plácido Domingo Prágában 2017. október 25-én
Fotó: Martin Divisek

Egy másikuk azt mondta, az operaénekes a szoknyájára tette a kezét, a másik három érintett pedig azt állítja, hogy Domingo nedves csókot adott a szájukra.

A fiatal énekeseket figyelmeztették, hogy semmiképpen se maradjanak kettesben a tenoristával, és ha étterembe hívja őket, csak nyilvános helyen, ebédidőben találkozzanak vele.

Hét nő szerint karrierjük elhalványult, miután elutasították a világhírű operaénekes közeledését. Egyikük szerint Domingo olyan szerepeket ígért meg neki, amelyeket aztán sosem kapott meg.

Az egyik nő az AP-nek azt mondta, az operaénekes 1988-tól kezdve három évig zaklatta őt, amikor még pályakezdő volt. Végül engedett, Domingo pedig

az aktus után egy tízdollárost tett az asztalra, és azt mondta, nem akarja, hogy a nő kurvának érezze magát, de azt sem, hogy ki kelljen fizetnie a parkolási díjat.

A forrás szerint Domingo gyakran azzal érvelt, hogy a fellépések előtt nyugalomra van szüksége, vagyis a vele való szex az előadás minősége szempontjából is fontos.

A 78 éves énekes közleményben reagált az őt ért vádakra. Azt írta, mélységesen zavaróak és pontatlanok. Kiemelte, hogy ezek a vádak több mint harminc évvel ezelőttiek, és akkor még mások voltak a társadalmi normák, mint ma. "Mégis fájdalmas azt hallani, hogy felidegesíthettem vagy kényelmetlen helyzetbe hozhattam valakit - bármennyire régen és szándékaim ellenére történt is. (...) Azok, akik ismernek és dolgoztak velem, tudják, hogy én nem vagyok az az ember, aki szándékosan bánt, támad vagy kellemetlen helyzetbe hoz bárkit is."

Plácido Domingo és fia, ifjabb Plácido Domingo egyébként két hét múlva, augusztus 28-án lép fel Magyarországon, a Plácido Domingo Classics fesztivál kiemelt eseményén, a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum nyitókoncertjén. A Szeged-Csanádi Egyházmegye ünnepi estjén napjaink egyik legkeresettebb szoprándívája, a Puerto Ricó-i születésű Ana María Martínez lesz Plácido Domingo partnere.