Pedro Sánchez: Madrid tíz Leopard harckocsit ad Ukrajnának

Spanyolország tíz Leopard 2 típusú harckocsit ad hamarosan Ukrajnának, jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

2023. február 23., 19:07

Szerző:

Sánchez megerősítette Margarita Robles védelmi miniszter korábbi nyilatkozatát, miszerint Spanyolország hat harckocsit ad Ukrajnának, de hozzátette, hogy a jövőben ez a szám tízre növekszik. „Ezt az elkövetkező hetekben vagy hónapokban szándékozunk lebonyolítani” – fűzte hozzá Sánchez az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.


Zelenszkij üdvözölte a tényt, hogy Spanyolország is csatlakozott azon országok koalíciójához, amelyek ilyen típusú harckocsikkal látják el az ukrán hadsereget. Megjegyezte, hogy már zajlik ukrán katonák kiképzése Spanyolországban a harckocsik használatára.

„Arra törekszünk, hogy összhangba hozzuk a harckocsik szállítását az ukrán katonák kiképzésének befejeztével” – fűzte hozzá Sánchez, aki nem zárta ki, hogy az Ukrajnának adott Leopard harckocsik száma még tovább nőhet.


Zelenszkijjel folytatott megbeszélése előtt a spanyol kormányfő felkereste a Kijev megyei Bucsát és Irpinyt, azokat a településeket, ahol az orosz hadsereg tavaly súlyos atrocitásokat követett el. „Bucsa és Irpiny megmutatják Putyin barbárságának sebeit és hegeit. Oroszország nem nyeri meg ezt a háborút. Egész Spanyolország Ukrajnával van” – írta Sánchez a Twitteren.

(Kiemelt képünk: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök érkezik az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára 2019. július 2-án. A csúcstalálkozó résztvevői folytatják az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről szóló egyeztetést. MTI/EPA/Olivier Hoslet)