Partner hiányában a székelyek maguk léptek

Miután a Székely Nemzeti Tanács a román külügyben és az RMDSZ-ben sem talált partnerre az autonómia ügyének külföldi képviseletére, maga lépett az ügyben.

2012. december 1., 19:15

Szerző:

Megalakult Székelyföld külügyi szolgálata a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) keretein belül. A szolgálat célja az autonómia képviselete.

A nemzeti tanács rendelkezik azzal a kapcsolati rendszerrel, amely Székelyföld külügyi szolgálatának egyfajta alaptőkét jelenthet. Az SZNT-nek jelenleg egyetlen megbízott diplomatája van Dabis Attila fiatal politológus személyében, aki pályakezdőként Dél-Tirol autonómiáját tanulmányozva jutott el a székely autonómia képviseletének ügyéig. Jelenleg ennek érdekében Skóciában tevékenykedik, írja a

hirado.hu.

Hasonló, önkéntes szakembereket szeretnének az ügynek megnyerni – mondta Izsák Balázs. A politikus azt is elmondta, az SZNT döntött az önkormányzati nagygyűlés összehívásáról, hogy a települési képviselőkkel közös álláspontot és cselekvési tervet dolgozzanak ki Románia küszöbön álló közigazgatási átszervezése előtt.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.