Megszólalt a francia belügyminiszter az olimpia nyitónapján történt vasúti szabotázsról, ezt lehet tudni az elkövetőkről

A francia hatóságok több olyan személyt is azonosítottak, akik elkövethették a nagysebességű vonatok forgalma elleni szabotázsakciót a párizsi olimpia nyitónapján – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

 

2024. július 29., 14:48

Szerző:

Amint arról portálunk is beszámolt az olimpia nyitónapján fennakadások voltak a francia gyorsvasúthálózatok. Az SNCF oldalán pirossal figyelmeztettek arra, hogy rengeteg volt a rablás, ami miatt akadozott a forgalom. Az utasoktól akkor azt kérték, aki teheti, halassza el az utazását. Most a belügyminiszter arról adott ki tájékoztatást, hogy a hatótások azonosítottak több olyan személyt is, akik elkövethették a szabotázsakciót.

Szándékos szabotázs

Az ügyvivő kormány tárcavezetője a France 2 köztelevízióban megerősítette, hogy a szabotázs szándékos, nagyon precíz és rendkívül célzott volt, továbbá kiemelte, hogy mindez az ultabaloldal hagyományos cselekvési módja. Arra a kérdésre, hogy a beazonosított profilok közel álltak-e az ultrabaloldalhoz, így válaszolt:

Óvatosnak kell lennünk (...), a kérdés az, hogy manipulálták-e őket, vagy a saját nevükben léptek fel (...) Ezek olyan emberek, akik közel kerülhetnek ehhez a mozgalomhoz. 

Letartóztatások

Vasárnap egyébként egy ultbaloldali aktivistát is letartóztattak a SNCF egyik telephelyén, Oisselben. A gyanúsított járművében az SNCF műszaki telephelyeinek belépőkulcsai, drótvágók, egy univerzális kulcskészlet, valamint az ultrabaloldaliakhoz köthető irodalom volt – jelezték rendőrségi források az AFP-nek. A férfit Rouenban őrizetbe helyezték, írja az MTI. A hatóság ezen túlmenően azt is közölte, hogy több francia internetszolgáltató, például a Free és az SFR optikai hálózatait érintő éjszakai szabotázs történt hétfőre virradóra éjjel hat megyében. Párizs, az olimpiai játékok helyszíne úgy tudni, nem volt érintett. Gérald Darmanin a szabotázst támogató üzenetet kommentálva – amelyet szombaton több médium is megkapott –, elmondta, hogy ez

valami olyasmi, ami a támadás vállalásának tűnik. (...) Óvatosnak kell lennünk, mert ez lehet nem valós vállalás is

– tette hozzá. 

Hatalmas zűrzavar 

Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálatok részéről történt-e hiba, a miniszter arra emlékeztett, hogy Franciaország incidensek nélkül rendezte meg a világ legnagyobb eseményét, az olimpiai játékok megnyitóját. Az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, illetve szabadságra indult Párizsból, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel. A szuperexpressz TGV-hálózat három nagy elosztó pontján elvágták és felgyújtották a sínek mentén futó, a járművezetők számára a biztonsági információk továbbítását szolgáló optikai kábeleket. A nyomozáshoz közel álló források szerint ez egy jól előkészített akció volt, amelyet ugyanaz a struktúra szervezett.

(Kiemelt képünk a párizsi Montparmasse pályaudvar, Fotó: Mehmet Murat Onel / ANADOLU / Anadolu via AFP)