Párizs a késes merénylet ellenére is megtartja az olimpiai megnyitót

A tervek szerint készülnek a jövő évi párizsi olimpia belvárosi megnyitójára – jelentette ki a francia sportminiszter azután, hogy szombaton a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

2023. december 4., 16:20

Szerző:

„Nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz a változó körülményeknek megfelelően” – mondta Amelie Oudea-Castera a francia rádióban, majd hozzátette: „megfelelő biztonsági kapacitásunk van az olimpiai rendezvények biztosítására”.

Jean-Francois Ricard terrorizmus elleni ügyész vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szombati merénylet után letartóztattak egy 26 éves francia férfit, aki a támadás előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A késelés a francia fővárosban történt, éppen azon a területen, ahol a jövő évi ötkarikás játékok megnyitóját is tervezik – írja az infostart.hu.

Az európai biztonsági tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy nő az iszlám fegyveresek általi támadások kockázata az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása óta, ezért Franciaországban kiemelt készültség van az ilyen jellegű támadásokat illetően.

A július 26-i megnyitó ünnepségsorozatán nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajóval szállítanak mintegy tízezer sportolót a Szajnán, amikor az előzetes tervek szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

(Kiemelt kép: Párizsi látkép a Szajnával. Fotó: Eric Feferberg / AFP)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.

2024. június 24., 15:39

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.