Párizs a késes merénylet ellenére is megtartja az olimpiai megnyitót

A tervek szerint készülnek a jövő évi párizsi olimpia belvárosi megnyitójára – jelentette ki a francia sportminiszter azután, hogy szombaton a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

2023. december 4., 16:20

Szerző:

„Nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz a változó körülményeknek megfelelően” – mondta Amelie Oudea-Castera a francia rádióban, majd hozzátette: „megfelelő biztonsági kapacitásunk van az olimpiai rendezvények biztosítására”.

Jean-Francois Ricard terrorizmus elleni ügyész vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szombati merénylet után letartóztattak egy 26 éves francia férfit, aki a támadás előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A késelés a francia fővárosban történt, éppen azon a területen, ahol a jövő évi ötkarikás játékok megnyitóját is tervezik – írja az infostart.hu.

Az európai biztonsági tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy nő az iszlám fegyveresek általi támadások kockázata az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása óta, ezért Franciaországban kiemelt készültség van az ilyen jellegű támadásokat illetően.

A július 26-i megnyitó ünnepségsorozatán nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajóval szállítanak mintegy tízezer sportolót a Szajnán, amikor az előzetes tervek szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

(Kiemelt kép: Párizsi látkép a Szajnával. Fotó: Eric Feferberg / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.