Palesztin újságírónőt gyilkoltak meg a dzseníni menekülttábor közelében

Sirín Abu Akle az Al Jazeera munkatársa volt, szerkesztősége szerint szabályos újságírói jelzése ellenére az izraeli véderő katonái fejbelőtték, az izraeli kormány tagad. Az eset után harcok indultak Dzsenínben a palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között.

2022. május 11., 16:29

Szerző:

Fejlövést kapott és azonnal szörnyethalt az Al Jazeera katari hírtelevízió munkatársa, Sirín Abu Akle, amikor a Palesztin Területeken található dzseníni menekülttábornál dolgozott éppen: szerda reggel egy, a tábor ellen vezényelt izraeli razziáról számolt be. Akle szerkesztősége közleményben tudatta, noha munkatársuk golyóálló mellényén is feltűnően viselte a sajtó megkülönböztető jeleit, és mindenben a szabályok szerint járt el, ez mégsem kímélte meg az életét.

Mind a katari hírtelevízió, mind pedig a Palesztin Hatóság hivatalos közleménye egyértelműen úgy fogalmazott, izraeli katonák ölték meg, ezt azonban az izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett tagadta, és arról beszélt, szerinte a feszült helyzetben éppen palesztinok végezhettek vele véletlenül.

Valíd al-Omári, a hírcsatorna jeruzsálemi irodájának vezetője szerint azonban Abu Akle nem csupán véletlenül esett áldozatul a lövésnek, 

hanem az izraeliek célpontjai is volt.

Az 51 éves újságírónő jól ismert volt a közel-keleti konfliktusok környékén. A helyszínről tudósított a 2006-os libanoni háborúról, és 2009 óta az összes gázai háborúról is helyszínen számolt be. Temetése Dzsenínben szabályos palesztin tömegtüntetéssé változott.

Noha Jáir Lapid izraeli korábban tagadta, hogy az izraeli katonák, és biztonsági erők valaha is célzottan újságírókra lőttek volna, felajánlották a palesztin félnek, hogy közös tényfeltáró bizottságban vizsgálják ki az újságíró halálát. Eközben azonban az izraeli hatóságok már házkutatást is tartottak az elhunyt jeruzsálemi lakásán.

(Kiemelt kép: Gyászolók kísérik az agyonlőtt Sirín Abu Akle koporsóját Dzsenínben 2022. május 11-én. Fotó: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.