Továbbra is önálló palesztin államot akar Szaúd-Arábia

A tervezett Palesztin Állam megalakításáról tárgyalt a Palesztin Hatósággal Rámalláhban Szaúd-Arábia nagykövete - jelentette kedden a helyi média.

2023. szeptember 26., 18:45

Szerző:

Najef asz-Szudajri, a Palesztin Hatósághoz rendelt nem rezidens szaúdi nagykövet első ciszjordániai látogatásán, miután kedden tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, közölte újságírókkal, hogy

„a Palesztin Állam létrehozásán dolgozik Kelet-Jeruzsálem fővárossal”.

Ciszjordániai látogatása rávilágít Palesztina és a palesztin nép státuszának fontosságára – jelentette ki a nagykövet. „Normális dolog a béke és a stabilitás” – felelte, amikor az Izrael és Szaúd-Arábia között várhatóan létrejövő diplomáciai kapcsolatokról, az erről szóló megállapodásról kérdezték. Hangsúlyozta, hogy minden megállapodás alapja a 2002-es szaúdi békekezdeményezés lesz.

A palesztin média értesülése szerint az asz-Szudajri vezette küldöttség Mohamed próféta születésnapja alkalmából – amely szerdán és csütörtökön lesz – várhatóan ellátogat Jeruzsálem óvárosában, a Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetbe. Amennyiben ez megtörténik, ez lesz ott az első hivatalos szaúdi látogatás 1967 óta, vagyis azóta, hogy Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet Jordániától.

Joe Biden amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az ENSZ Közgyűlésének éppen folyó ülésszakán egyaránt kifejezte abbéli reményét, hogy megszületik a normalizációs megállapodás Izrael és Szaúd-Arábia között.

Mohammed bin Szalmán a múlt héten a Fox Newsnak adott interjújában közölte, hogy országa minden nap közelebb kerül az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásához, de a palesztin kérdés rendezése továbbra is fontos a tárgyalások szempontjából.

(Kiemelt kép: Szaúd-Arábia palesztinai nagykövete, Nayif Bandar esz-Szudejri és Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter beszél a sajtónak a ciszjordániai Ramallahban 2023. szeptember 26-án. Fotó: Issam Rimawi / Anadolu Ügynökség via AFP)