Biztonsági zárlatot rendel el Izrael

Izrael biztonsági zárlatot vezet be a palesztin területeken: Ciszjordániából és a Gázai övezetből nem lehet belépni az országba a zsidó újév idején, csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

2023. szeptember 15., 09:49

Szerző:

Több mint hetven figyelmeztetést kaptak merényletekről az izraeli biztonsági szervek az őszi ünnepekre, a zsidó újévre, a jóm-kipúrra, vagyis az engesztelés napjára, valamint a sátoros ünnepek idejére. Ezek szerint a terroristák és a terrorszervezetek legjelentősebb célpontjai Jeruzsálem, Ciszjordánia egyes részei és Tel-Aviv.

Az utóbbi hónapok megnövekedett számú terrortámadása miatt minden jeruzsálemi zsinagógában fegyveres biztonsági őrök lesznek jelen a vasárnap estig tartó zsidó újévi szertartásokon, és több ezer rendőrt vezényelnek a zsúfolt és a szent helyekhez.

Izrael minden évben korlátozza a palesztinok szabad mozgását az őszi zsidó ünnepek, valamint más vallási én nemzeti események idején. A zárlat időtartama alatt csak humanitárius és egészségi okokból, valamint más kivételes esetekben engedélyezik a belépést izraeli területre, és csak a hadsereg felelős szerveinek jóváhagyásával.

(Kiemelt képünkön: A 2022. augusztus 4-én készült képen az Izrael és a Gázai övezet északi része közötti Erez átkelőn belül Beit Hanunban lezárt főkapu látható. Az Izrael és az Egyesült Államok közötti vízummentes utazásról szóló új megállapodás felcsillantotta a palesztin-amerikaiak reményét a könnyebb utazásra, de egyes utazók szerint az izraeli hatóságok részéről továbbra is fennáll a diszkrimináció. Fotó: MOHAMMED ABED / AFP)