Pakolhatnak az orosz ENSZ-diplomaták – kiutasították őket az Egyesült Államokból

„A lépés már több hónapja érett.”

2022. március 1., 07:08

Szerző:

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hétfőn újságíróknak számolt be arról, hogy az érintett diplomatáknak március 7-ig kell elhagyniuk az Egyesült Államokat. Kijelentette, hogy Oroszország válaszolni fog a lépésre, mert ez a diplomáciai gyakorlat.

Nyebenzja az ügyet felvetette a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) az ukrajnai humanitárius helyzetre tekintettel összehívott tanácskozáson is. Az orosz diplomata az Egyesült Államok ellenséges intézkedésének minősítette a történteket mondván, az amerikai vezetés ezzel megsértette kötelességeit az ENSZ New York-i székhelyének házigazdájaként, valamint a diplomáciai és konzuli kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezményeket is.

Richard Mills, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-képviselője azzal válaszolt, hogy a távozásra felszólított diplomaták e státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységekben vettek részt.

„Felkérték őket a távozásra, így többé nem árthatnak a fogadó állam nemzetbiztonságának”

– mondta Mills, hozzátéve, hogy a döntés az ENSZ székhelyére vonatkozó egyezménnyel összhangban született.

Olivia Dalton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője az érintett orosz diplomatákat "hírszerzési ügynökökként" jellemezte, akik az Egyesült Államok nemzetbiztonságára nézve káros tevékenységet végeztek, vagyis "kémkedtek".

„A lépés már több hónapja érett”

– fűzte hozzá a szóvivő.

A nyugati országok, köztük az Egyesült Államok komoly szankciókkal sújtották Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt.

(Kiemelt kép: Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete. Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.