Döntött a bíróság a sebész ügyében, aki a betege jobb lábát amputálta a bal helyett

A beteg már nem él.

2021. december 2., 09:17

Szerző:

A linzi bíróság súlyos gondatlanság miatt ítélte el és 2700 eurós, azaz úgy 982 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta azt a 43 éves osztrák sebészt, aki 2021 májusában egy idős betege jobb lábát távolította el a bal helyett – írja a BBC. Az AFP hírügynökség szerint a sebész rossz végtagot jelölt meg amputálásra. A bíróság bírságának felét felfüggesztette.

A beszámolók alapján a 43 éves nő a bíróság kérdésre, miszerint miért a jobb lábat jelölte meg, azt mondta: „Egyszerűen nem tudom”. A hibát két nappal később, egy kötéscsere során fedezték fel, majd közölték a beteggel, hogy a másik lábát is amputálni kell. A freistadti klinika igazgatója nyilvánosan kért bocsánatot a hiba miatt. A beteg azóta meghalt, özvegyének 5000 eurós kártérítést ítéltek meg a bíróság. A sebész az eset óta egy másik klinikán dolgozik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.