Osztrák lap: EU-s koporsószeg Orbán Viktor

A Kronen Zeitung szerint az EU-nak szólnia kellene a magyar miniszterelnöknek, hogy arra van a kijárat, még mielőtt az Orbán-rezsim miatt szétszakad. 

2023. július 3., 14:13

Szerző:

A Kronen Zeitung „EU-s koporsószeg Orbán Viktor" címmel közreadott kommentárja a magyar miniszterelnök EU-ban betöltött szerepéről értekezik. A cikket szemléző hvg360 a lap szerzőjét idézve azt írja, a múlt heti uniós csúcson még önmagán is túltett a magyar kormányfő, akit „elvadult pusztai betyárnak neveznek”– írja az RTL

Semmiféle egyesület nem működhet szolidaritás nélkül, az elvadult pusztai betyárnak azonban a szolidaritás igencsak távoli fogalom. Az EU-nak ezért szólnia kéne, hogy arra van a kijárat, még mielőtt az Orbán-rezsim miatt szétszakad – írja az osztrák lap.

Kurt Seinitz szerint Orbán mindent annak rendel alá, hogy szétrobbantsa az uniót, pedig a legpitibb egyesület sem tud meglenni a tagok közti szolidaritás nélkül. Nem különbözik ettől az Európai Unió sem. „A budapesti erős ember megmutatta, hogy számára a szolidaritás igencsak távoli fogalom. A szerző megjegyzi: Orbán semmilyen többségi döntést nem hajlandó elfogadni, az neki nem tetszik. Szerinte „a populizmussal párosuló ultranacionalizmus, amit azután nyakon önt cinizmussal, nos ez így mérgező keverék”. Felveti azt is, hogy az EU-nak egyelőre nincs ellenszere Orbán Viktor ellen.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)