Összekötötték Lengyelország és Litvánia gázvezetékrendszereit

Eddig csak Oroszországgal volt lehetőség. 

2021. október 23., 16:04

Szerző:

Történelmi pillanatra került azzal sor, hogy az a kontinentális Európa gázvezeték-hálózatokat összekapcsolták balti országok hálózatával. Eddig erre csak Oroszországgal volt lehetőségük.

A vezeték teljes hossza 508 kilométer, ebből 342 kilométer Lengyelországban, a fennmaradó 165 kilométer pedig Litvániában épült, mintegy 117 millió euró költséggel. Az EU által finanszírozott Lengyel – Litván gázvezeték 95 százalékban készült el – írja az Euronews.

„Az energia kulcsfontosságú. Az energia elengedhetetlen. Napjainkban tanúi lehetünk annak, ami az európai energiapiacokon zajlik, és szimbolikus, hogy ma összekapcsoljuk a gázszállító rendszereket országaink között”

– mondta ünnepi beszédében Piotr Naimski, a lengyel kormány energiaügyi különmegbízottja

A tényleges indítást 2022 közepére tervezik.

(Kiemelt képünk illusztráció: A képen egy cseppfolyósított földgáz (LNG) újragázosítási terminál a lengyelországi Swinoujscie kikötőjében. Alekszej Vitvickij / via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.