Összeesküvéssel vádolják Donald Trump egykori tanácsadóját

Pénzmosással, összeesküvéssel és csalással vádolták meg New York államban Steve Bannon műsorvezetőt, Donald Trump korábbi elnök egykori tanácsadóját.

2022. szeptember 9., 07:30

Szerző:

Bannon ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban a New York-i főügyészségen, ahol csütörtökön önként jelentkezett. A vádpontok megegyeznek a 2020-ban ellene felhozottakkal, amikor szövetségi ügyészek kezdeményeztek büntetőeljárást. Donald Trump egykori tanácsadóját azzal gyanúsítják, hogy az Egyesült Államok déli határán tervezett kerítés építésére indított közösségi gyűjtésben összegyűlt összeggel nem tud elszámolni, annak egy részét saját és társai magáncéljaira fordította. A „Megépítjük a Falat” (We Build the Wall) kezdeményezés azt ígérte az adományozóknak, hogy az összegyűlt pénzt teljes egészében a határvédő létesítmény építésére fordítják. 

A vádirat szerint miközben Bannon nyilvánosan azt állította, hogy „egyfajta önkéntesként” dolgozik a kezdeményezés vezetőjeként, a színfalak mögött saját magának és társainak dollár százezreket juttatott. 

A 2020-as vádeljárás Donald Trump elnöki kegyelmével zárult, majd a New York-i főügyészség 2021 elején az állam törvényei alapján indított nyomozást a korábbival megegyező gyanúval. 

Steve Bannon az ügyészségi meghallgatás után politikai motivációt említett, és szerinte mindez összefüggésben van a két hónap múlva esedékes törvényhozási választásokkal.

(Steve Bannon, Donald Trump volt főtanácsadója beszél sajtó képviselőivel az Egyesült Államok szövetségi bírósága előtt Washingtonban, 2022. március 16-án Fotó: Bryan Olin Dozier/NurPhoto/AFP)

 

 

20:11

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.