Amerikai-orosz hajsza az űrben – kémműholdak randevúja

Csütörtökön kerülhet egymás közelébe egy orosz és egy amerikai műhold, ha egyiknek sem változtatják meg a keringési útvonalát.

2022. augusztus 4., 12:39

Szerző:

Oroszország pályára állította azt a 14F150 Nivelir műholdat a Kosmos–2558 elnevezésű küldetés keretében, amely a jelenlegi keringési útvonalával hamarosan az USA–326 nevű kémműhold közvetlen közelébe kerülhet – írta a Rakéta.hu.

A Nivelir egy úgynevezett ellenőr műhold lehet, ami hozzá közeli űreszközök után képes „kémkedni”. A Kosmos–2558 műholdat augusztus 1-jén, UTC szerinti 20:25-kor bocsátották fel az oroszországi Pleszeck kozmodrómról a Szojuz–2.1v rakéta rakományaként. A Kosmos–2558-at Nap-szinkron pályára (SSO) állították – ezt azon műholdak használják, amelyek bolygónk sarki régiói felett utaznak. Pontos rendeltetése a műholdnak jelenleg nem ismert.

Az amerikai USA–326 műholdat szintén Nap-szinkron pályára állították, és egy szakértő szerint a Kosmos–2558 a jelenlegi keringési útvonalával hamarosan az USA–326 műhold közelébe kerülhet. Az amerikai műholdat idén februárban lőtték fel a SpaceX Falcon 9 rakétájával a Vandenberg Űrbázisról.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Handout / BLUE ORIGIN / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.