Álhírek terjesztésével vádolják az oroszok a Wikipédiát

Nagyon zavarja Oroszországot, hogy az online enciklopédia nem csak az ő szájuk íze szerint ír az ukrajnai invázióról.

2022. július 21., 13:10

Szerző:

Büntető lépéseket tesz az ismert online enciklopédia ellen a Kreml kommunikációs szabályozó hatósága, írja a Euronews alapján a Helló Magyar.

A Roszkomnadzor azért büntetné a Wikipediát fenntartó Wikimedia Alapítványt, mert állítása szerint az ukrán háborúval összefüggésben megsértették az orosz törvényeket. A hatóság azzal vádolja a Wikipédiát, hogy szócikkei

„tiltott anyagokat, köztük hamis információkat tartalmaznak az Ukrajna területén zajló különleges katonai művelet menetéről”.

 A keresőmotorokat szerintük mostantól arra kell használni, hogy tájékoztassák a felhasználókat: a Wikimédia megsérti az orosz törvényeket. A Roszkomnadzor szerint az intézkedések mindaddig hatályban maradnak, amíg a Wikimedia Alapítvány nem felel meg teljes mértékben az orosz törvényeknek.

Egy orosz bíróság június közepén már 5 millió rubel (35 millió forint) bírsággal sújtotta a Wikimedia Alapítványt. A cég ugyanis nem volt hajlandó eltávolítani általa „dezinformációnak” nevezett információkat a háborúról szóló orosz nyelvű Wikipedia-szócikkekből. Például Ukrajna orosz megszállásáról, az elkövetett orosz háborús bűnökről és a bucsai mészárlásról. A

Az amerikai alapítvány fellebbezett az ítélet ellen, azzal érvelve, hogy az információk eltávolítása sérti az emberi jogokat. Azt állította, hogy a cenzúrával fenyegető Oroszországnak nincs is joghatósága a világszerte több mint 300 nyelven elérhető Wikimedia Alapítvány felett.

Egészen hasonló okokból 373 millió dolláros (145 milliárd forint) büntetésre ítélte a Google-t is egy moszkvai bíróság a napokban , amiért „ismételten elmulasztották törölni” az Oroszország által illegálisnak ítélt tartalmakat, az ukrajnai háborúról szóló állítólagos “álhíreket”.

Oroszországban az önkéntesek által írt és szerkesztett, forrásmegjelöléssel dolgozó Wikipedia egyike a kevés megmaradt, tényellenőrzött orosz nyelvű információforrásoknak a független média ellehetetlenítése után – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)