Oroszország újabb országtól vágja el magát

Oroszország felfüggeszti a Japánnal a tengeri élő erőforrások halászata terén folytatott együttműködésről szóló kormányközi megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg Tokió nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit – közölte kedden Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

2022. június 7., 17:12

Szerző:

A Zaharova által közölt indoklás szerint Tokió késleltette a Szahalin régiónak nyújtott ingyenes technikai segítségnyújtásról szóló éves végrehajtási dokumentum aláírását és ezzel a megállapodás alapján esedékes kifizetéseket is. A diplomata rámutatott, hogy márpedig ez a kormányközi megállapodás szerves része.

„A jelenlegi helyzetben kénytelenek vagyunk úgy dönteni, hogy felfüggesztjük az 1998-ban megkötött megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg a japán fél nem teljesíti valamennyi pénzügyi kötelezettségét” – írta Zaharova.

A szóvivő szerint Moszkva az ezen a megállapodáson alapuló együttműködést mindig a kétoldalú kapcsolatok egyik fontos irányának tekintette a halászat területén.

„Ez a két ország érdekegyensúlya alapján létrejött megállapodás lehetővé tette a japán halászok számára, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó déli Kuril-szigetek közelében az orosz fél által kiosztott kvótán belül halászhassanak” – mutatott rá diplomata.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)