Kárpátalja Magyarország része az oroszok térképe szerint

Magyarország része lett Kárpátalja Putyin bizalmasának térképén. Futótűzként terjed a közösségi médiában egy felvétel, amelyen Dmitrij Medvegyev felvázolja, hogy Ukrajna miként lenne felosztva a háború után.

2024. március 5., 09:52

Szerző:

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke és Vlagyimir Putyin elnök szövetségese hétfői beszédében Ukrajnát Oroszország részének minősítette, és kijelentette, hogy Oroszország történelminek nevezett részeinek „haza kell térniük”. A kivetítőn mutatott térképről más információ is leolvasható, eszerint Moszkva úgy tartja, hogy ha már Ukrajna az övék, Kárpátalja sem állhat szabadon, a térkép rajzolói ezért Magyarországhoz tartozó területként tüntették fel. Ugyanezt a térképet egyébként már 2022-ben is megmutatta a Twitteren.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, harcias előadásában azt sugallta, hogy Oroszország katonai céljai Ukrajnában messzemenőek, továbbá méltatta az Orosz Birodalmat és a Szovjetuniót. Kijelentette, hogy Moszkva addig folytatja a „különleges katonai műveletét”, amíg vissza nem szerzi a vezetést Ukrajna felett. 

„Annak a feltevésnek, hogy Ukrajna nem Oroszország, örökre el kell tűnnie. Ukrajna határozottan Oroszország” – mondta Medvegyev nagy taps kíséretében. A jelenlévő diplomaták szerint ez a kijelentés ízelítőt ad a Kreml gondolkodásmódjából.

Kijev részéről nem érkezett azonnali reakció, de ahogy azt a Reuters írja, Ukrán tisztviselők többször is azzal vádolták Medvegyevet és más magas rangú orosz tisztviselőket, hogy illegális hódító háborút folytatnak. Azt is rendszeresen kiemelik, hogy az ukrán nép különbözik Oroszországtól és az oroszoktól.

Az orosz-ukrán háború több mint két éve tart és jelenleg Oroszország kezében van a kezdeményezés a harctéren. Ukrajna területének alig egyötödét tartja ellenőrzése alatt, de azt magáénak vallja. Medvegyev, akit a Nyugat egykor liberális reformernek tekintett, kijelentette, hogy Oroszország „geostratégiai tere” elválaszthatatlan Ukrajnától, és minden olyan kísérlet, amely ennek erőszakos megváltoztatására irányul, kudarcra van ítélve.

„Minden ellenfelünknek egyszer s mindenkorra meg kell értenie egy egyszerű tényt: hogy az Ukrajnát kettészelő Dnyipro folyó mindkét partján fekvő területek Oroszország stratégiai és történelmi határainak szerves részét képezik" – mondta.

Medvegyev kizárta a béketárgyalások lehetőségét a jelenlegi ukrán vezetéssel.

Azt mondta, minden jövőbeli ukrán kormánynak, amely tárgyalásokat akar, fel kell ismernie az általa új valóságnak nevezett tényt.

A volt orosz elnök a kelet-nyugati kapcsolatokra vonatkozóan kijelentette, hogy a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok most rosszabbak, mint az 1962-es kubai rakétaválság idején voltak, amikor a két ország a nukleáris konfliktus küszöbén állt.

„Mondok egy keserű dolgot. A jelenlegi helyzet sokkal rosszabb, mint az 1962-es. Ez egy teljesen kiforrott háború Oroszország ellen amerikai fegyverekkel, amerikai különleges erők és amerikai tanácsadók részvételével" – fogalmazott Dmitrij Medvegyev.

(Kép forrása: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.