Oroszország megkísérli visszabombázni Ukrajnát a középkorba

Nagy hatótávolságú, precíziós légi és tengeri indítású fegyverekkel mért csapást az ukrán katonai irányítási és az energetikai rendszerekre az orosz hadsereg – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

2022. október 31., 14:54

Szerző:

Igor Konasenkov tábornok szerint a támadás elérte célját, az összes kijelölt létesítmény eltalálták. A csapások célpontjait Konasenkov nem nevezte meg. A frontokon történtelet ismertetve azt mondta, hogy a Harkiv megyei Kupjanszk irányában és a „Luhanszki Népköztársaságban” két ukrán taktikai századcsoportot és két külföldi „zsoldosalakulatot” ért orosz csapás. Állítása szerint ennek következtében több mint 110 katona és harcos elesett, egy harckocsi, három páncélozott harcjármű, két kisteherautó és két egyéb jármű pedig megsemmisült. 

A luhanszki régióban, Liman irányában, három taktikai századcsoporttal megkísérelt ukrán támadásokat vertek vissza az orosz erők, több mint 170 ukrán katonát megölve, valamint három harckocsit, öt páncélozott harcjárművet és kilenc járművet üzemképtelenné téve. 

Donyeck irányában a beszámoló értelmében az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán több mint 60 ukrán katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két járművet semmisített meg. Mikolajiv-Krivij Rih irányában ukrán taktikai századcsoportok négy támadást kíséreltek meg a Herszon megyei Pjatihatki, Cservoni Jar, Iscsenko és Zelenji Haj település felé, több mint 70 katonát és zsoldost, öt páncélozott harcjárművet, hét járművet és egy német Panzerhaubitze-2000 önjáró tüzérségi löveget veszítve. 

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők nyolc ukrán vezetésipontot, 57 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 136 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve négy lőszerraktárt. Az orosz légvédelem lelőtt 13 ukrán drónt, négy HIMARS- és Vilha-lövedéket, valamint hét HARM radarelhárító rakétát. 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 328 repülőgépet, 167 helikoptert, 2393 drónt, 384 légvédelmi rakétarendszert, 6213 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 879 rakétasorozatvetőt, 3540 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6920 speciális katonai járművet veszítettek.

Mint azt korábban megírtuk reggel támadás érte az ukrán fővárost, amely egy olyan áramelosztó központot ért, amely összesen 350 ezer háztartást szolgált ki a városban, akik most fűtés és áram nélkül maradtak. A megtámadott területek nagy részén jelenleg sincsen áram, fűtés, és vízszolgáltatás sem.

Az orosz hadsereg októberben kezdte el a drónokkal folytatott terrormombázás mellett, célzott rakétacsapásokkal lerombolni Ukrajna közműveit is, hogy így gyakoroljon nyomást a lakosságra a tél közeledtével.

(Kiemelt képünk illusztráció: Dróntámadás utáni mentési munkálatok Kijev belvárosában 2022. október 17-én. Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto/AFP)

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.