Oroszország evakuálja az ukrajnai nagykövetségét

A jelentés szerint Moszkva megkezdte a képviselők és családtagjaik hazatelepítését. 

2022. január 18., 13:15

Szerző:

Az ukrán-orosz határon növekvő feszültségek miatt Moszkva megkezdte diplomatáinak és családtagjaiknak a kijevi nagykövetségről, és az lvovi konzulátusról való kitelepítését – írja az RT a New York Times névtelenül nyilatkozó tisztségviselőire hivatkozva.

A lap hétfőn megjelent jelentésében azt állította, hogy január 5.-én 18 embert, elsősorban orosz diplomaták gyermekei és feleségei hagyták el Ukrajnát. Az ezt követő két hétben állítólag további 30 ember távozott, és állítólag két másik orosz konzulátus (Harkov és Odessza) diplomatáit is felszólították, hogy készüljenek fel az ország elhagyására.

Válaszul az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy „a kijevi orosz nagykövetség normálisan működik”, de nem tagadta, hogy leépítésről lenne szó.

A New York Times szerint mind az Egyesült Államok, mind Ukrajna tisztviselői megerősítették, hogy orosz diplomaták távoztak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)