Egyre több ukrán településről verik vissza az orosz egységeket

Oroszország továbbra is a Kelet-ukrajnai területeket próbálják ellenőrzésük alá vonni, többek között a a Donyecki és Luhanszki terület felett, valamint, hogy fenntartsanak egy szárazföldi folyosót az ideiglenesen megszállt ukrán Krím félszigettel.

2022. május 5., 15:18

Szerző:

Hetvenegyedik napja tart az orosz-ukrán háború, amelynek helyzetéről az ukrán védelmi minisztérium naponta kettő helyzetjelentést küld el nagykövetségei számára, amelyben részletesen beszámolnak a háború helyzetéről. 

Jelentésük szerint az orosz egységek továbbra is Ukrajna keleti régiójában összepontosítják haderejüket, ugyanakkor feszültséget keltenek a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában. Az orosz seregek folytatják a csapatok átcsoportosítástát, hogy javítasák egységeinek taktikai helyzetét.

Ukrajna észak-keleti részében a Volyn`, Poliszja és Siverszkij irányokban az oroszok nem hajtottak végre aktív akciókat. Slobozhanskyi irányában az orosz egységek folytatják Harkiv városának ágyúzását, valamint az Ukrán Védelmi Erők egységeinek állásait próbálják felkutatni. Donyeck és Tavrija irányában a kontaktvonal mentén tüzérségi ágyúzás folyik, hogy ezzel próbálják visszatartani az ukrán egységek esetleges ellentámadását. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz egységek Lyman (donyecki terület), Szeverodonyeck és Popasna (luhanszki terület) irányában próbálnak támadó műveleteket végrehajtani, sikertelenül. A jelentés emellett közli, hogy Mariupol térségében az orosz megszállók az Azovsztal acélműben állomásozó ukrán katonák blokkolására és megsemmisítésére tett kísérleteikre összpontosítják erőfeszítéseiket.

 

A jelentés két orosz egységről ír, amelyekből az egyik olyan jelentős számú katonáját vesztette el, hogy vissza kellett vonulnia. A másik egység a luhanszki terület Szvatovo járásbeli településén állomásoznak, ugyanis jelentős problémájuk van fegyverzetükkel, felszereléseikkel, így nem állnak készen a feladataik végrehajtására.

Az ukrán védelmi erők ellentámadása miatt az oroszok elvesztették az ellenőrzést több település felett Mikolajiv és a Herszon régió határán.

Szerdán az ukrán légierő és a szárazföldi erők légvédelmi egységei kilenc légi célpontot semmisítettek meg: négy UAV-t, három cirkálórakétát, valamint két repülőgépet.

A donyecki és luhanszki területeken az ukrán egységek elmúlt 24 órában tizenegy ellenséges támadást vertek vissza, amelynek során öt harckocsit, hét egység páncélozott harcjárművet és öt egység gépjárművet semmisítettek meg.

(Kiemelt kép: Tankok egy megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. május 04-én. Fotó: Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)