Oroszország delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját

Legalábbis az amerikai haditengerészeti intézet szerint.

2022. április 28., 13:35

Szerző:

Az orosz haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját – írta az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) híroldalán helyi idő szerint szerdán.

Műholdfelvételek szerint a szevasztopoli kikötő bejáratánál két víz alatti delfinkarámot helyeztek el még februárban, az ukrajnai háború kezdete körül.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a delfineket ellenséges búvárok ellen is be akarják vetni, akik megpróbálhatnak bejutni a kikötőbe, hogy megtámadják a hadihajókat, amelyek közül sok kívül esik az ukrán rakéták hatósugarán.

A The Washington Post című amerikai napilap azt írta: a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég is egyetért a haditengerészeti intézet szakértőinek érvelésével. A Maxar az újság rendelkezésére bocsátotta a feltételezést alátámasztó felvételeket.

Kiváló hallásuknak köszönhetően a tengeri emlősök képesek felderíteni az aknákat és más potenciálisan veszélyes tárgyakat. Az 1960-as évek óta az amerikai hadsereg is kiképez delfineket és oroszlánfókákat a víz alatti fenyegetések elhárítása érdekében.

Az annapolisi székhelyű amerikai haditengerészeti intézet szerint a hidegháború alatt a szovjet haditengerészet több programot indított tengeri emlősökkel. Ezek közül az egyik keretében harci delfineket képeztek ki Szevasztopol környékén. A Szovjetunió összeomlása után a képzési helyszín Ukrajnához került, majd a Krím félsziget 2014-es bekebelezése után újra az orosz haditengerészet felügyelete alá. A programot azóta kibővítették – írta az amerikai intézet.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy állatszelídítő egy palackorrú delfint etet egy delfináriumban tartott gyakorlaton az oroszországi Anapa fekete-tengeri üdülőhelyen. Fotó: Vitaly Timkiv / Sputnik / Sputnik via AFP)