Oroszország betiltaná a hivatali Sykpe-olást

Az orosz közszolgák kedvelt programja a Skype, amivel ingyenesen tudnak távol lévő kollégáikkal kapcsolatot tartani. A belföldi titkosszolgálat, az FSB ki akarja tiltatni az irodákból a szolgáltatást, hogy ezzel „óvják meg az államtitkokat”.

2011. január 15., 16:30

A WikiLeaks-botrány óta várható volt, hogy az internetes szabályok szigorítása várható az országban is. A jelenlegi intézkedés úgy tűnik az attól való félelem miatt született, hogy egykori rendszerellenségek olyan titkokat fognak napvilágra hozni, amelyekről senkinek nem szabadna tudomást szerezni.

Az Orosz Föderáció Biztonságáért Felelős Szövetségi Ügynökség (FSB) ezért akarja megtiltani a Skype használatát, mert a programon keresztül az adattovábbítás is lehetséges és ez túl magas kockázatot jelent szerintük. A Nesawisimaja Gaseta moszkvai napilap értesülései szerint az „ingyenes e-mail szolgáltatók” is áldozatául esnek az új rendelkezéseknek, így például a GoogleMail is.

A félelem megalapozottnak tűnik. Újra és újra érdekes dokumentumok kerülnek napvilágra a különböző médiákban és bloggereknél. Novemberben Alexej Nawalnij blogger és gazdasági jogász így adott hírt egy négy milliárd dolláros korrupciós ügyről, amely az állami tulajdonban lévő Transneft csővezeték üzemeltetőnél fordult elő. Ennek alátámasztására titkos dokumentumokat tett közzé a blogjában.

Kínától eltérően Oroszország államhatalma eddig liberális internetes politikát követett. Jóllehet a Kreml és néhány oligarcha kezében van minden televíziós csatorna és az ország jelentős napilapjai felett az irányítás, de az orosz bloggerek számára a web az „utolsó szabad territórium”. A Skype betiltása Dmitrij Medvegyev hírével is ellentétes lenne. Az orosz elnök ugyanis deklaráltan internet rajongó, aki blogot ír és a Twittert is használja. Az elnök az információs technológiát ugyanis „a demokrácia fejlődésének kulcsának” tartja.

Hogy a döntés mi lesz, az az orosz hatalmi elit kezében van. Medvegyev saját adminisztrációs főnöke, Szergej Naricskin 2010-ben összehívott egy ülést, mert a Gazeta.ru egyik szerzőnője szóbeli támadást intézett Putyin és Medvegyev ellen - írta az

atv.hu.

Az FSB már régóta igyekszik arra rávenni az internetes szolgáltatókat, hogy a nem kedvelt oldalakat tiltsák le. Ezen kívül egy törvény arra kötelezi őket, hogy saját költségen szerezzenek be egy hardvert, amelyen keresztül az FSB – bírói engedéllyel – követheti, hogy ki milyen weboldalakat látogat és milyen e-maileket ír.

Néhányan már öncenzúrát gyakorolnak, köztük a Scartel vállalat is, amely a Kremllel szemben ellenséges hangot megütő sakkvilágbajnok, Garri Kasparow oldalát tiltotta le. Az orosz hivatalnokok ugyanakkor már most ellenállást tanúsítanak a bevezetni tervezett intézkedésekkel szemben. Kérdéses az is, hogy a tiltások elegendőek lennének-e a bizalmas információk kikerülésének megakadályozásához: az orosz bloggerek utaltak arra, hogy az USB-stickek és az internet korában „1000 módja van az információk továbbadásának”, a döntő tényező csak a szándék.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.