Oroszország beidézi a moszkvai lengyel nagykövetet

Lengyelország következetesen az Oroszország elleni legszigorúbb szankciók mellett érvel.

2022. május 11., 15:17

Szerző:

Beidézték Lengyelország oroszországi nagykövetét a moszkvai külügyminisztériumba – idézte a PAP állami hírügynökség Zbigniew Rau lengyel külügyminisztert.

A lépés a két nemzet közötti feszültségek magas szintjén történik, miután Oroszország februárban megszállta Ukrajnát. A múlt hónapban Lengyelország 50 orosz oligarcha és vállalat ellen vezetett be szankciókat az ukrajnai háború miatt. Emellett törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy befagyassza az orosz szervezetek vagyonát és betiltsa az Oroszországból származó szén importját.

Lengyelország következetesen az Oroszország elleni legszigorúbb szankciók mellett érvel, és korábban azt mondta, hogy májusig leállítja az orosz szén importját, 2022 végéig pedig nem használ orosz olajat. A hét elején Szergej Andrejev, Oroszország lengyelországi nagykövete arcába vörös festéket öntöttek az ukrajnai háborút ellenző tüntetők. 

(Kiemelt képünk: Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (B) beszélget Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel az Észak-atlanti Tanács NATO-külügyminiszterek kerekasztal-beszélgetésének kezdetén a NATO brüsszeli központjában 2022. április 7-én. Fotó: François WALSCHAERTS / AFP)