Lavrov: Oroszország kész tárgyalni az amerikai foglyuk kicseréléséről

Brittney Griner kosárlabdázó hazatérésére is felcsillant a remény az orosz külügyminiszter nyilatkozata után.

2022. augusztus 5., 09:06

Szerző:

Moszkva készen áll a tárgyalásokra Washingtonnal annak érdekében, hogy fogolycsere keretében juttassák haza Brittney Griner olimpiai bajnok kosárlabdázót. Griner, aki Oroszországban játszott, Ukrajna megtámadása után „drog birtoklásának” gyanújával került letartóztatásra egy moszkvai repülőtéren. Nemrég kábítószer birtoklásáért ítélték kilenc évre, pedig szemtanúk szerint csupán pár elektromos cigarettához használatos, kannabisz ízesítésű ampullát találtak nála.

A Reuters szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont pénteken reggel úgy nyilatkozott,

„készen állunk beszélni az ügyről, de csak azon a diplomáciai csatornán, amelynek Putyin és Biden elnökök a résztvevői. Ha az amerikaiak megint a közdiplomáciát választják, akkor az az ő üzletük és azt is mondhatom, hogy az ő problémájuk is egyben.”

Korábban kiszivárgott, az amerikai Külügyminisztérium Viktor But tádzsikisztáni születésű orosz fegyvercsempészt adná át Moszkvának Grinerért és egy ugyancsak lefogott volt amerikai tengerészgyalogosért, Paul Whelanért cserébe.

(Kiemelt kép: Brittney Griner amerikai olimpiai bajnok kosárlabdázót 9 évre ítélte egy orosz bíróság. Fotó: Kirill Kudrjajcev / AFP)