Oroszoroszág újabb szomszédjával izmozik

Oroszország felmondta a Kuril-szigetek egykori japán lakói és családtagjaik könnyített látogatását lehetővé tévő 1999-es megállapodást és a kölcsönös utazásokkal kapcsolatos eljárásokról szóló 1991-es egyezményt.

2022. szeptember 6., 07:05

Szerző:

Az erről szóló rendeletet hétfőn tették közzé az orosz közlöny honlapján. A dokumentum szerint az orosz külügyminisztériumot bízták meg azzal, hogy a döntésről értesítse a japán felet. Az orosz diplomáciai tárca márciusban közölte, hogy leállítja a japán állampolgárok vízummentes beutazási lehetőségét a Kuril-szigetekre és kilép a Japánnal a szigetek déli vonulatán kialakítandó közös gazdasági tevékenységről folytatott párbeszédből is. Oroszország emellett blokkolja Japán partneri státusát a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben folytatott ágazati párbeszédben.

A Kuril-szigetek 1300 kilométer hosszan terül el a japán Hokkaidótól az orosz Kamcsatka-félszigetig. A szigetcsoport a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre, Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomai-szigetcsoportra, amelyeket Északi Területeknek nevez. A területi vita miatt még mindig nem született meg a második világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között.

Moszkva és Tokió kapcsolatai tovább romlottak az ukrajnai háború miatt. Japán több szankciócsomagot is bevezetett Oroszországgal szemben.

(A Kuril-szigetcsoport négy déli tagja, Habomai, Sikotan, Kunasiri és Iturup, azaz a japán Északi Területek arról a repülőről fényképezve, amelyen a szigetek egykori japán lakói mondanak emlékező imát a határ felett elrepülve 2020. október 21-én. Fotó: Yomiuri Shimbun/AFP)