Orosz–ukrán válság: Lengyelország haladéktalan szankciókat szorgalmaz Moszkvával szemben

Mateusz Morawiecki a párbeszéd végleges elutasításának és Ukrajnával szembeni agressziónak nevezte Putyin döntését.

2022. február 21., 21:55

Szerző:

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Morawiecki a közösségi oldalán Putyinnak az „önjelölt köztársaságok elismeréséről” szóló döntését a párbeszéd „végleges elutasításának”, a nemzetközi jog „kirívó megsértésének”, Ukrajnával szembeni agresszív cselekedetnek nevezte.

Erre egyértelmű választ kell adni haladéktalan szankciók formájában – írta a lengyel kormányfő, hozzáfűzve: Putyin „csak ezt a nyelvet értheti meg”.

Az orosz–ukrán feszültség legújabb fejleményei kapcsán Morawiecki az Európai Tanács sürgős összehívására szólított fel.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP)

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.