Orosz-ukrán konfliktus: a szakadár területeken túl is lehetnek tervei az oroszoknak

A keleti régiók kétharmadát egyelőre az ukránok ellenőrzik.

2022. február 22., 09:57

Szerző:

Egy magas rangú orosz képviselő kijelentette, hogy úgy véli, Oroszország el akarja ismerni a szeparatista követeléseket az Ukrajna keleti részén található donyecki és luhanszki régiók egészére vonatkozóan. 

A lázadó erők jelenleg a két régió valamivel több mint egyharmadát tartják ellenőrzésük alatt, mint a magukat kikiáltott Donyeszki és Luhanszki Népköztársaság. A többi terület azonban továbbra is az ukrán kormány ellenőrzése alatt áll.

Leonyid Kalasnyikov kommunista képviselő, a Duma regionális ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője a RIA hírügynökségnek azt mondta, szerinte Moszkva mindkét keleti régiót elismerné. „Az LPR és a DPR elismerése a donyecki és luhanszki régió határain belül lesz” – mondta, hozzátéve, hogy részletes döntésre az elkövetkező napokban lehet majd számítani.

Bár az orosz képviselők többsége valószínűleg nem ismeri Putyin pontos szándékait, Ukrajnában attól tartanak, hogy Oroszország megpróbálja kiterjeszteni a lázadók által ellenőrzött területet, ami véres konfliktust robbanthat ki – írja a BBC.

(Kiemelt kép: Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.