Ukrán hadifoglyokat állítanak át és küldenek a frontra az oroszok

Oroszország ukrán hadifoglyokból verbuvált olyan alakulatot, amelynek tagjai saját honftársaik ellen fognak harcolni. 

2023. november 9., 13:39

Szerző:

Az ukrán hadifoglyokból álló zászlóalj katonái már fel is esküdtek Oroszországra – közölte az Institute for the Study of War (ISW), a moszkvai RIA Novosztyi hírügynökség értesülésére hivatkozva. Az ISW jelentését az Infostart szemlézte. Az alakulatot az egyik leghíresebb ukrán történelmi személyiségről, Bogdan Hmelnickijről nevezték el. Ő a XVII. században felkelést robbantott ki a Lengyel-Litván Nemzetközösség ellen, azonban ez odavezetett, hogy Ukrajnát Oroszországhoz csatolták. 

Az ISW arról is beszámolt, hogy Moszkvában azt ígérték: az ukránokból verbuvált zászlóaljat ugyanúgy kezeli majd, mint az orosz hadsereg más egységeit. A katonák hasonló fizetést és juttatásokat kapnak. Az ukránokból álló alakulat nagyságáról azonban nincsenek pontos adatok. Az ISW szerint az orosz állami média korábban arról számolt be: eddig 70 ukrán hadifoglyot sikerült rábeszélni, hogy lépjen be a Hmelnickij zászlóaljba.

Az amerikai elemző központ ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

az ukrán zászlóalj létrehozásával Oroszország megsérti hadviselésről szóló genfi ​​egyezményeket. Ezek ugyanis tiltják, hogy az elfogott katonákat a sajátjaik elleni harcra ösztönözzék, vagy kényszerítsék.

(Bogdan Hmelnickij kijevi szobrát bugyolálják be a munkások, hogy védjék a bombázásoktól 2022. március 27-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP)