Szlovák miniszterelnök: Ne adjuk fel az elveinket olcsó orosz gázért és olajért

Eduard Heger Davosban, a Világgazdasági Fórumon azt is elmondta, szerinte ha Ukrajna elbukik, ők lesznek a következők.

2022. május 25., 18:28

Szerző:

„Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő. Ukrajnának nyernie kell” – így kezdte felszólalását Eduard Heger szlovák kormányfő a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórum előtt. Északi szomszédunk kormányfője ezek után éles kritikával illette azokat az EU-s tagállamokat, amelyek túlzottan függenek az orosz gáztól és olajtól.

„Túlságosan sokáig árulták el elveinket az olcsó gázért és olajért. Putyin orosz elnökkel kötött megalkuvás vezetett Ukrajna megtámadásához, ahol emberek halnak meg. Az ukránok ontják a vérüket az értékeinkért, hogy nekünk ne kelljen” 

– mondta el erről.

Ismert az is, a szlovák kormányfő nem sokkal a lengyel és cseh miniszterelnök után már Kijevben is látogatást tett, Szlovákia pedig – Magyarországot leszámítva – az összes többi V4-es országhoz hasonlóan erőfeszítéseket ígért annak érdekében, hogy végleg elszakadjon gazdaságuk az orosz energiahordozóktól.

(Kiemelt kép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon vesz részt kerekasztal-beszélgetésen 2022. május 25-én. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)