VIDEÓ – Elképesztő, ahogy amerikai önkéntesek lőnek ki egy orosz páncélkocsit Ukrajnában

Az egyik önkéntes sisakkamerája és légifelvételek hozzák testközelbe az ütközetek mindennapjait.

2022. május 29., 11:42

Szerző:

Videón rögzítették az ukrajnai hadsereg oldalán harcoló amerikai önkéntesek, ahogyan egy szakaszuk tankelhárító fegyver segítségével lő ki egy orosz BTR páncélozott járművet. A videón először az egyik katona sisakkameráján azt mutatják, hogy lőállást foglalnak el erdős, magaslati pozíción, majd a fák mögül, az útra céloznak, ahol az oroszok páncékocsija közeledett.

Ezek után légifelvételen az is látszik, ahogyan a kilövés után a BTR találatot kap, és füstölni kezd, az oroszok pedig kiugrálnak belőle.

A BTR-t a videó tanúsága szerint egy izraeli-német-szingapúri fejlesztésű, MATADOR nevű páncéltörővel végezték ki. A Twitter videókat feltöltő felhasználója azok földrajzi helyét is sikeresen meg tudta határozni, ezek szerint azok a Harkiv régióban található Velikii Prohodi falu mellett készültek.

Az ukrán hadsereget a február 24-i, orosz invázió óta számos külföldi, önkéntes katona segíti, az első vonalba általában közülük is csak a harcedzett, háborús veteránokat küldik ki. Egyes, már visszatért önkéntesek szerint például több ezerre becsülhető az ukránok mellett harcoló amerikai önkéntesek száma is.

(Kiemelt kép: Képkivágás Blue Sauron videójából)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.