VIDEÓ – Elképesztő, ahogy amerikai önkéntesek lőnek ki egy orosz páncélkocsit Ukrajnában

Az egyik önkéntes sisakkamerája és légifelvételek hozzák testközelbe az ütközetek mindennapjait.

2022. május 29., 11:42

Szerző:

Videón rögzítették az ukrajnai hadsereg oldalán harcoló amerikai önkéntesek, ahogyan egy szakaszuk tankelhárító fegyver segítségével lő ki egy orosz BTR páncélozott járművet. A videón először az egyik katona sisakkameráján azt mutatják, hogy lőállást foglalnak el erdős, magaslati pozíción, majd a fák mögül, az útra céloznak, ahol az oroszok páncékocsija közeledett.

Ezek után légifelvételen az is látszik, ahogyan a kilövés után a BTR találatot kap, és füstölni kezd, az oroszok pedig kiugrálnak belőle.

A BTR-t a videó tanúsága szerint egy izraeli-német-szingapúri fejlesztésű, MATADOR nevű páncéltörővel végezték ki. A Twitter videókat feltöltő felhasználója azok földrajzi helyét is sikeresen meg tudta határozni, ezek szerint azok a Harkiv régióban található Velikii Prohodi falu mellett készültek.

Az ukrán hadsereget a február 24-i, orosz invázió óta számos külföldi, önkéntes katona segíti, az első vonalba általában közülük is csak a harcedzett, háborús veteránokat küldik ki. Egyes, már visszatért önkéntesek szerint például több ezerre becsülhető az ukránok mellett harcoló amerikai önkéntesek száma is.

(Kiemelt kép: Képkivágás Blue Sauron videójából)

A Duma alsóháza hivatalosan is olyan törvénymódosítást tárgyal, ami az orosz gazdasági élet szereplőit kötelezné a hadsereg ellátására való átállásra az ukrajnai hadműveletek támogatásához.