Kiakadtak az ukránok az amerikai vezérkari főnök szavain

Mark Milley vezérkari főnök néhány napja egy New York-i eseményen azt mondta, télen lehetőség nyílhat Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokra, és kiderült, rendszeresen beszélt Ukrajna vezérkari főnökével is. Az amerikai politikai vezetés viszont akcióba kezdett annak érdekében, hogy Milley szavait ne vegyék úgy Ukrajnában, hogy már nem támogatják őket katonailag.

2022. november 15., 09:21

Szerző:

A Politico kedden részleteket is elárult Mark Milley amerikai vezérkari főnök nemrég elhangzott szavairól, amelyek szerint az ukrajnai háborúnak „nincs katonai megoldása” és a „a tél lehetőséget nyújtana arra”, hogy Kijev és Moszkva a fegyvernyugvás és a tárgyalásos rendezés útjára lépjen.

Cikkükből kiderül, a tábornok és az amerikai fegyveres erők főparancsnoka mindezt egy beszédben mondta el, amit a New York-i Economic Clubban tartott. Azt is említette, az Egyesült Államok nem tudja olyan mértékben ellátni Ukrajnát támogatással, mint korábban az évben, mert „hafikészletei erősen fogyatkoznak”. Ezért is tartja fontosnak, hogy az ukrán katonai sikerek után valamiféle nyugvópontra jusson a konfliktus.

Milley szavai nagy felháborodást váltottak ki az ukrajnai politikai vezetésben, akik világossá tették, teljes Ukrajnából (így a Krím-félszigetről) is kiűzni szándékoznak az orosz hadsereget, sőt, amíg Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke, ők nem tárgyalnak senkivel sem Moszkvából.

A Fehér Ház, mint kiderült, a vezérkari főnök szavainak kiszivárgása után számos nyilatkozatban és telefonhívásban igyekszik javítani a már így sem felhőtlen kapcsolatot Vologyimir Zelenszkij kormányával, és megerősítették, továbbra is hadisegélyt és politikai, gazdasági támogatást nyújtanak a megtámadott országnak.

Sajtóhírek szerint Milley kijelentéséről Joe Biden elnök és Jake Sullivan is kijelentette zárt körben, hogy nem ért egyet velük. Ugyanakkor hétfőn, mint kiderült, titkos módon előkészített találkozóra is sor került az amerikai hírszerzés, a CIA vezetője, Bill Burns és az orosz Nemzetbiztonsági Tanács tagja, illetve az orosz hírszerzés, az SZVR vezetője, Szergej Nariskin között Ankarában. Hivatalos tájékoztatás szerint itt az orosz nukleáris fenyegetés csökkentéséről, illetve általános biztonságpolitikai kérdésekről volt szó.

(Kiemelt kép: Mark Milley amerikai vezérkari főnök. Fotó: Valeria Mongelli / AFP)