Így áll most a háború az orosz források szerint

Szeverodonyeckben tárgyalnának a megadásról a körülzárt ukrán erők a luhanszki források szerint.

2022. június 10., 21:54

Szerző:

A távozás feltételeiről próbálnak meg tárgyalni a szereverdonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erők, de értésükre adták, hogy feltétel nélkül kell letenniük a fegyvert – közölte Rogyion Mirosnyik, a csak Oroszország által függetlennek elismert „Luhanszki Népköztársaság” moszkvai nagykövete péntek délutáni Telegram-bejegyzésében.

Mirosnyik szerint az ukrán katonák gondolkodási időt kértek. Az állította, hogy a visszavonulási útvonalaikat elvágták. 

A diplomata bejegyzése szerint a vegyi üzemben polgári lakosok is vannak, de számuk egyelőre nem ismert. Néhányuknak közülük sikerült kapcsolatba lépni a hozzátartozóikkal, akiknek elmondták, hogy óvóhelyen tartózkodnak. 

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtökön azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az Azot föld alatti létesítményeiben, és mérgező vegyi anyagok felrobbantására készülnek. 

A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásra hivatkozva pénteken azt írta, hogy az orosz fegyveres erők megnyitották a vízi utat Ocsakov kikötőváros felé, miután Mikolajiv megyében „felszabadították” a Dnyeper-Bug-torkolatot a Fekete-tengertől elválasztó, stratégiai fontosságú Kinburn-félszigetet. A hírügynökség informátora szerint Kijev eltitkolta nyugati partnerei elől, hogy már nem tudja tartani a földnyelvet és ezzel a torkolatvidéket sem. 

Vlagyimir Szaldo, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának vezetője korábban elmondta, hogy a hajózás a tartomány kikötőiben akkor fog teljes mértékben helyreállni, amikor Mikolajiv megye és főleg a Dnyeper-Bug-torkolat kijáratát ellenőrző Ocsakov „felszabadul”. 

A donyecki hatóságok közölték, hogy az ukrán erők pénteken kazettás töltetű lövedékkel támadták a „köztársaság” vezetőjének hivatalát, és francia CAESAR 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel lőttek lakónegyedeket a szakadár régió székvárosában. A két délkelet-ukrajnai szakadár entitás területét a nap folyamán több tucat nehéztüzérségi lövedék érte, a támadásoknak voltak halálos civil áldozatai. 

Artyom Olhin, a „Donyecki Népköztársaság” tájékoztatási miniszterhelyettese a Rosszija 1 csatornán közölte, hogy a megerősített Szlovjanszk körül agglomerációban 60-70 ezer ukrán katona állomásozik. Korábban a donyecki területvédelem bejelentette, hogy megkezdődött az előrenyomulás a békeidőben 100 ezres ipari város felé. 

2014 áprilisában, amikor Kijev hadműveletet indított a februári „államcsínnyel” hatalomra jutott ukrán vezetéssel szembeni Donyec-medencei ellenállás elfojtására, Szlovjanszkban kezdődtek el az első összecsapások a települést akkor ellenőrző szakadár csapatok és az ukrán kormányerők között. A város 2014 július elején került az ukrán kormány ellenőrzése alá. 

Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerősített védelmű, ukrán kézen lévő településének. Az ukrán fegyveres erők az itt kialakított, csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel. 

A TASZSZ szerint péntek este az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisául szolgáló Szevasztopolban működésbe lépett a légvédelem és a város déli része fölött megsemmisített egy célpontot. Az ügyben hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki. 

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy Oleh Tkacsenko hadnagyban, az ukrán fegyveres erők A-2802 katonai egységének századparancsnokában azonosította azt az embert, aki Mariupolban több mint 25 civil meggyilkolására adott parancsot. 

(Kiemelt képünk: Ukrán katona egy lőállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvő Szeverodoneckben 2022. június 9-én. Az orosz erők május 29-én vették ostrom alá a várost. MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.