Orosz-ukrán háború: Ez történt pénteken

 17. napja tart az orosz invázió Ukrajnában.

2022. március 12., 08:17

Szerző:

Oroszország a jelek szerint a főváros, Kijev mellett átcsoportosította csapatait egy újabb támadásra készülve, miközben rakéták csapódnak be az ország nyugati részén fekvő városokba. A halálos áldozatok száma egyre nő.

Mutatjuk mi történt az elmúlt 24 órában:

  • A felvételeken látszik, hogy az ukrajnai Melitopol város polgármesterét elrabolták az orosz erők, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a "terror új szakaszának" nevezett.

  • Mariupol helyzete kritikus, mivel az orosz erők szorosabbra húzták a hurkot a fekete-tengeri kikötő körül, és a lövések és a 12 napos blokád miatt meghaltak száma megközelítette az 1600-at.
  • Zelenszkij  szerint a négy városból az evakuálások száma meredeken, 7144 főre csökkent.
  • Orosz légicsapások érték a nyugat-ukrajnai Lutszk és Ivano-Frankivszk városokat.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a szárazföldi erőket támogató orosz repülőgépek főként „nem irányított, buta lőszerekre támaszkodnak”, amelyek „válogatás nélkül” és „jelentősen növelik a civil áldozatok valószínűségét”.
  • Ukrajna attól tart, hogy a szomszédos Fehéroroszország inváziót tervez, és azzal vádolja Moszkvát, hogy az ukrán légtérből a területére irányuló légitámadásokkal próbálja belerángatni szövetségesét a háborúba.

(Kiemelt képünk: Három nő fedezékbe menekül a kelet-ukrajnai Luhanszk városához közeli Schastia városában folyó lövöldözés közben 2022. február 22-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.