Ezt reagálta Oroszország vádjaira a brit védelmi minisztérium

Oroszország hazudik – közölte a brit védelmi minisztérium arra az állításra, hogy ők robbantották volna fel az Északi Áramlatot.

2022. október 29., 17:54

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk az orosz védelmi minisztérium szombaton a brit haditengerészet egyik egységének képviselőit vádolta meg az Északi Áramlat földgázvezetékek ellen elkövetett robbantással. A brit védelmi minisztérium szombaton kitalált történetnek nevezte az orosz állítást, amellyel Moszkva el kívánja terelni a figyelmet.

„Hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai illegális inváziójának katasztrofális kezeléséről, az orosz védelmi tárca legendákba illő hamis állításokat terjeszt”

– írta a Twitter mikroblog portálon a brit védelmi minisztérium.

Oroszország korábban is a Nyugatot tartotta felelősnek a Balti-tenger fenekén húzódó vezetékek ellen elkövetett szabotázsakcióért, de korábban nem nevezett meg konkrét elkövetőt. Marija Zaharova orosz külügy szóvivő szombaton közölte, hogy Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a balti- és a fekete-tengeri „terrortámadások” ügyét, miután Moszkva a krími flotta elleni dróntámadásokkal kapcsolatban is azzal vádolta meg Londont, hogy köze volt az akcióhoz. 

Oroszország korábban „hülyeségnek” nevezte azokat a felvetéseket, hogy ő maga állna a gázvezeték elleni támadás mögött, és azt állította, hogy a gázvezetékek megsemmisítése az Egyesült Államoknak áll érdekében, mert cseppfolyósított földgázt szeretne értékesíteni Európában. Az Egyesült Államok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

(Kiemelt képünk: A dán védelmi parancsnokság 2022. szeptember 27-én gázszivárgást mutatott be az Északi Áramlat 2 gázvezetéknél. Fotó: HANDOUT / DANISH DEFENCE / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.