Valóban az Azov ezred katonáit lőtték az ukrán erők?

Oroszország szerint HIMARS-rendszerrel lőtték azt a börtönt, ahol az Azov ezred katonáit őriztek és az épület ugyan teljesen megsemmisült és a hadifoglyok is mind meghaltak, az orosz személyzet azonban sértetlen maradt. Kijev szerint a Moszkva a hadifoglyok lemészárlását próbálja leplezni. 

2022. július 31., 17:29

Szerző:

Oroszország hivatalosan is meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki az olenivkai börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében több mint ötven ukrán hadifogoly vesztette életét – közölte vasárnap a védelmi minisztérium.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres ENSZ-főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat. A diplomata szerint Oroszország felszólította a világszervezetet, hogy haladéktalanul adjon objektív értékelést a történtekről.

Az olenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat őriztek – elősorban a Moszkva által nácinak tartott Azov ezred volt katonáit – pénteken rakétacsapás érte.

Az épület gyakorlatilag teljesen megsemmisült a tűzben, orosz források szerint a helyszínen egy amerikai HIMARS rakétavető lövedékének darabjait találták meg. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Az orosz védelmi minisztérium a támadást nyílt ukrán provokációnak minősítette, amelynek célja az ukrán katonák megfélemlítése és a megadásuk megakadályozása.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár – és a nemzetközi közösség túlnyomó többsége által el nem ismert – Donyecki Népköztársaság vezetője azzal hozta összefüggésbe a támadást, hogy a foglyok elkezdtek az ukrán vezetésre terhelő vallomást tenni.

Kijev Moszkvát viszont tette felelőssé az incidensért. Csak annyi biztos, hogy a szakadár Donyecki Népköztársaságban fekvő Olenyivkában szombaton ötven ukrán hadifogoly – a hírek szerint az Azov zászlóalj tagjai – meghalt egy börtönben, amit rakétatámadás ért.

Az ukránok szerint valójában az orosz hadsereg akarta eltüntetni annak a nyomát, hogy szervezetten meggyilkolták az ukrán foglyokat.

A Donyecki Népköztársaság szóvivőjének magyarázata nem segít hitelesebbé tenni az orosz narratívát, miszerint ukrán rakétatámadás történt, hiszen azt állította, hogy bár ötven ukrán fogoly valóban meghalt és másik 71 megsebesült, de csodával határos módon az orosz őrök közül senkinek nem lett semmi baja – emlékeztet az Azonnali

(Kiemelt képünk illusztráció. Az amerikai tengerészgyalogság a HIMARS rakétarendszer használata közben Camp Pendletonban, 2007. június 1. Fotó: US Marine Corps Lance CPL. Seth Maggard)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.