Itt a brit kémek szombat reggeli jelentése

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

2022. május 14., 08:27

Szerző:

  • Az oroszok által bevezetett katonai-polgári adminisztráció Herszonban bejelentette, hogy kérni fogják Oroszországtól, hogy Herszon régiót vegyék fel az orosz föderációba. Oroszország eredeti inváziós tervének központi része volt, hogy nagy valószínűséggel manipulált népszavazásokkal Ukrajna régióinak többségét hosszú távon oroszbarát fennhatóság alá helyezi. 
  • Az a tény, hogy Oroszországnak csak Herszonban sikerült oroszbarát helyi vezetést erőltetnie, rávilágít arra, hogy az orosz inváziónak nem sikerült előrelépést elérnie politikai céljai felé Ukrajnában.
  • Ha Oroszország népszavazást tart Herszonban a csatlakozásról, szinte biztosan úgy manipulálja majd az eredményeket, hogy az egyértelmű többség az Ukrajna elhagyása mellett legyen. A herszoni régió polgárai valószínűleg továbbra is demonstrálni fogják az orosz megszállással szembeni ellenállásukat. 

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona áll egy orosz rakéták által eltalált iskola előtt a dél-ukrajnai Zelenyi Hai faluban, Herszon és Mikolajiv között, kevesebb mint 5 km-re a frontvonaltól 2022. április 1-jén, mivel a NATO azt mondja, hogy nem látja az orosz erők visszavonulását Ukrajnában, és "további támadó akciókat" vár, figyelmeztet a szövetség vezetője.
BULENT KILIC / AFP)

21:34

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

21:22

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.