Orosz luxusautó-megőrzővé vált a Helsinki repülőtér parkolója

Az orosz gazdagok nem szívesen mondanak le a külföldi nyaralásról, a repülési tilalom kijátszása azonban komoly terhet ró a finn fővárosra: ellepték a luxusautók a Helsinki repülőtér parkolóját.

2022. szeptember 18., 10:03

Szerző:

Rendkívül drága autók, például Porschék, Bentleyk sorakoznak Finnország fővárosának, Helsinkinek a repterén. Ezek közül a luxusautók közül egyre több az orosz rendszámú – írja az Autószektor. A lap szerint így próbálják a módosabb orosz állampolgárok kikerülni az Európai Unió beutazási tilalmát, amit az oroszok ellen vezettek be szankcióként, miután Oroszország megszállta Ukrajnát.

A háború kitörése óta egyetlen orosz repülőgép sem léphet be Európa légterébe, ami erősen megnehezíti az orosz állampolgárok szokásos nyaralását, ezért sokan közúton lépnek be Finnországba, egy akármelyik ország által kiállított vízummal, és a Helsinki repülőtérről próbálják elérni úticélukat.

Csak júliusban 230 ezren lépték át az orosz-finn határt, aminek természetesen nem örülnek a finnek sem, ugyanakkor az Európai Unió törényeinek értelmében nem zárhatják le határaikat egy bizonyos nemzet előtt. Ilyen döntést csak maga az EU hozhat, és éppen erre próbál engedélyt kérni most Pekka Haavisto külügyminiszter.

(Drága, orosz rendszámú autók a helsinki repülőtér prémium parkolójában 2022. augusztus 19-én a finnországi Vantaában. Fotó: Alessandro RAMPAZZO / AFP)