Orosz kémek buktak le a német kormányban

Energiaügyekben kulcspozícióban lévő, nagas rangú minisztériumi tisztviselők ellen folytat viszgálatot a német titkosszolgálatok. A gyanú szerint a kémek Oroszországot látták el információkkal Németország enrgiafüggetlenedési projektjéről és arról, megépítik-e végül az orosz-német gázvezetéket.  

2022. szeptember 2., 07:35

Szerző:

A német gazdasági minisztérium két magas rangú tisztviselője ellen folytat nyomozást a helyi titkosszolgálat. A gyanú szerint a kémek Oroszország számára szivárogtathattak információkat a német kormány energiafüggetlenedési projektjéről – írta szerdán a Politico Die Zeit nyomán.

A cikk szerint – melyet a Blikk szemlézett – a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV), a német belföldi titkosszolgálat két olyan köztisztviselő ügyét vizsgálja, akik „kulcspozíciókban energiaellátással foglalkoznak”, és valószínűleg Kreml emberei.

Ha ez bebizonyosodik, az eset nagyon kényes részre világítana rá Németország és Európa számára egy rendkívül érzékeny időszakban. A gazdasági minisztérium nem reagált azonnal a kommentárra.

A minisztériumot Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter vezeti, aki egyben Olaf Scholz németkancellár helyettese is. Az intézmény kulcsszerepet játszik Németország felkészítésében az orosz-ukrán háború és a Putyin-rezsim ellen bevezetett szankciók miatt kialakult energiaválság kezelésében. 

Az egyik legérzékenyebb kérdés, amellyel a német tisztviselők szembesültek, hogy folytatják-e az oroszoktól gázt szállító Északi Áramlat 2-t megépítését.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csöveit pakolják egy hajóra Mukran kikötőjében 2021. június 1-jén. Fotó: Stefan Sauer / DPA/AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.