Orosz háborús bűnök – A szélsőjobboldallal és a bolgár posztkommunistákkal szavazott a Fidesz

Az Európai Parlament képviselői nagy többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, amely egy különleges bíróságot állítana fel az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. A szélsőjobboldali pártok, a bolgár posztkommunista párt és a Fidesz azonban tartózkodott. 

2023. január 20., 12:33

Szerző:

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban követelik, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért. Az EP állásfoglalása felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák egy különleges bíróság létrehozását e célból – írja az Euronews

A nyilatkozatot 472 igen szavazattal, 19 nem ellenében és 33 tartózkodás mellett fogadták el. A tartózkodók többnyire a radikális jobboldalhoz tartoznak, de bolgár posztkommunisták is voltak köztük. Nem nyomtak gombot a Fidesz EP-képviselői sem.

Az év végi adatok szerint Ukrajna több mint 58 ezer potenciális orosz háborús bűncselekmény – gyilkosságok, emberrablások, válogatás nélküli bombázások és szexuális támadások – ügyében folytat vizsgálatot.

(Kiemelt képünk: Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.