Putyint szerint a vártnál is jobban teljesít az orosz gazdaság

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden este közölte, hogy a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság, miután Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök beszámolt neki a legújabb adatokról, amelyek meglepően kedvezőek – olvasható a Kreml weboldalán közzétett jelentésben.

 

2023. július 5., 11:09

Szerző:

A miniszterelnök közölte Putyinnal, hogy az orosz GDP bővülése az idén meghaladhatja a 2 százalékot, a fogyasztói árak növekedése pedig éves szinten 5 százalék alatt maradhat.

Misusztyin Putyinnak azt mondta, hogy az orosz gazdaság továbbra is magabiztosan nyeri vissza erejét, még a kivetett szankciók ellenére is. Anton Sziluanov pénzügyminiszter már többször hangoztatta, hogy az orosz költségvetési hiány idén nem haladja meg a GDP 2 százalékát, ezzel azonban a nemzetközi gazdasági elemzők többsége nem ért egyet.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő június végén bemutatott globális helyzetértékelése szerint is a korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott az orosz gazdaság: az idei első negyedévben az orosz GDP 1,8 százalékkal csökkent a cég előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

Az idei második negyedévre vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltatási aktivitást mérő indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök álarcát viselő aktivista az IPPNW (Nemzetközi Orvosok a Nukleáris Háború Megelőzésére) békeszervezet aktivistái mellett áll egy atombomba-makett mögött, miközben az atomfegyverek eltörlése mellett tüntetnek. az orosz nagykövetség Berlinben 2023. június 23-án. Fotó: Odd ANDERSEN / AFP)

 

 

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.