Orosz és kínai repülők kószáltak el, Szöul ideges

Határozottan tiltakozott szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium, miután előző nap kínai és orosz katonai repülőgépek hatoltak be az ázsiai ország légvédelmi azonosító zónájába (ADIZ) előzetes bejelentés nélkül.

2023. június 7., 08:24

Szerző:

A sajtóközleményben a tárca részéről egyúttal kiemelték, hogy az ilyen jellegű műveletek csak tovább élezik a feszültséget a régióban, ezért a feleknek tartózkodniuk kell tőlük. 

A dél-koreai hadsereg kedden közölte, hogy négy kínai és négy orosz harci repülőgép hatolt a zónába, válaszul pedig Szöul vadászgépeket küldött a helyszínre. Az egyesített vezérkari főnökség közlése szerint a gépek nem sértették még Dél-Korea légterét. 

A légvédelmi azonosító zóna nem az adott ország területéhez tartozó légtér, de pontosan az esetleges félreértések és balesetek elkerülése miatt az ezekbe történő berepüléskor a nemzetközi gyakorlat szerint a külföldi repülőgépek lehetővé teszik azonosításukat. 

Dél-Korea a térségben elsőnek, 1951-ben hozott létre ADIZ-t, az észak-koreai fenyegetés miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. A légierő pilótája egy pandát pofozgat egy tajvani szuvenírboltban kapható felvarrón. Fotó: 2023. április 11-én. Fotó: Sam Yeh / AFP)

19:32

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett mostani tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.