Oroszország szabályozza nemzeti sajtóját

Csak kormányzati híreket közölhetnek a háborúról.

2022. február 24., 12:13

Szerző:

Az orosz NMHH (Roszkomnadzor) legfrissebb közleményében arra figyelmeztette az orosz sajtót, hogy a háborúról kizárólag az állami tudósítások alapján számoljon be – írta a 444.

Ha viszont valamelyik médium mégis megsérti az új szabályt, akkor 5 millió rubel büntetésre (nagyjából 20 millió forint) számíthatnak, valamint blokkolhatják az oldaluk elérését. 

(Kiemelt kép: Egy nő a Donyecki Köztársaság című lapot olvassa Makeevka vasútállomásán a vonatra várva, hogy elhagyhassa a donyecki régiót Oroszország felé 2022. február 23-án. Fotó: Ily Pitalev / Sputnik/AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.