Órákkal a béke előtt tört ki újra a lövöldözés

Nem olyan könnyű az örmény-azeri háború lezárása mint ahogyan azt elképzelték.

2022. november 7., 18:47

Szerző:

Konkrét órákkal a tűzszünet hivatalos életbe lépése előtt ismét lövöldözés vette kezdetét az örmények és azeriek között vitatott Hegyi Karabah (Artzakh) régióban. A konfliktus újbóli fellángolásáért örmény és azeri politikai vezetők egymást vádolták meg, nem sokkal a washingtoni, két ország közötti béketárgyalások megindulása után.

Pedig a két félt Moszkva és Washington politikai vezetése is önmérsékletre intette a tárgyalások előtt. Ezzel együtt mind az örmény, mind pedig az azeri védelmi minisztériumok közleményei a másik hadsereg agresszív provokációiról szóltak. Az Egyesült Államok fővárosában a tárgyalásokat helyi idő szerint hétfőn este Ararat Mirzoján örmény és Dzsejhun Bajramov azeri védelmi miniszterek kezdik meg a béke előkészítését.

Ezt megelőzően pedig Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilhám Alijev azeri elnök találkoztak Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítésével kezdték a tárgyalások előkészítését. Oroszország egyébként a mind Örményországot, mind Azerajdzsánt tagjának tudó Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete keretében békefenntartó sereget is biztosított a két fél közötti senkiföldjén Karabahban, a februárban kezdődő, ukrajnai orosz agresszió miatt azonban a békefenntartó katonák száma erősen megcsappant.

Ezért nem csupán az Egyesült Államoknak, de az orosz politikai vezetésnek is érdeke az, hogy Hegyi Karabahban tűzszünetre kerüljön sor.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.