Őrizetbe vettek két macedón politikust, nehogy ők is Orbán Viktorhoz szökjenek

2018. november 14., 14:36

Szerző:

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból - közölte Vesti.mk szkopjei hírportál nyomán az MTI.

Mindkét politikus Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja a volt macedón kormányfő. Annak a Titanic művésznéven ismert ügynek a vádlottjai, amelyben kiderült, hogy Gruevszki pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) húszezer embert hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választásokat felvezető kampányban.

Gruevszki már Budapesten van, meg nem erősített sajtóhírek szerint maga Orbán Viktor látja vendégül. Mások arról írtak, hogy a szökést is a magyar miniszterelnök szervezte meg az útlevél nélkül érkező Gruevszkinek a törvény szerint a röszkei tranzitzónában kellene lennie, de nincs ott.

Lile Sztefanova, a macedón különleges ügyészség ügyésze szerdán újságírókkal közölte, minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan Janakieszki és Bozsinovszki is meg akart szökni Macedóniából, ezért kedd este elfogták őket. A korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nem csak az útlevelét kobozzák el, hanem harminc napos előzetes letartóztatásba helyezik.

    

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.