Ötvennégy iszlám központra csapott le a német rendőrség

A német belügyminiszter azt mondta, minden gyanús tevékenységet kivizsgálnak és ha kell, keményen lépnek fel.

2023. november 16., 16:53

Szerző:

Radikális iszlamistának tartott központokat, illetve egyesületek kutattak át csütörtökre virradóan a német hatóságok hét szövetségi államban. Nancy Faeser belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ezek a helyszínek Irán meghosszabbított karjai.

A fő célpont a Hamburgi Iszlám Központ, valójában az általa működtetett Ali Imám mecset volt, amelynek tevékenységét a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal már régóta figyelte, mert a  gyanú szerint Irán irányítása alatt áll, célja az iráni propaganda terjesztése – írta az Inforádió. A többi között támogatja a Hezbollah libanoni terrorszervezet Németországban betiltott tevékenységét.

Az önálló tartománynak számító Hamburg mellett Alsó-Szászországban, Hessenben, Baden-Württembergben, Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és az ugyancsak önálló tartomány Berlinben hajtottak végre razziát. A rajtaütés a minisztérium közleménye szerint 54 objektumot érintett.

„Nem tűrhetjük az iszlamista propagandát, az antiszemita, Izrael-ellenes uszítást"  – idézték Faesert. A miniszter szerint minden gyanús tevékenységet ki kell vizsgálni, és meg kell tenni a szükséges kemény lépéseket.

Több portál egybehangzó jelentése szerint a razziában több mint ötszáz rendőr, illetve állambiztonsági nyomozó vett részt. Őrizetbe vételről egyelőre nem számoltak be.

Hamburgból indult útjára a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások vezetője, Mohamed Atta is.

(Kiemelt képen Nancy Faeser, forrás: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / AFP)