Óriási botrány tört ki az Egyesült Államokban, amiért egy afroamerikai megrendezte a saját támadását

A rendőrök szerint a színész azért rendezte meg a támadást, hogy nagyobb fizetést kapjon, és előbbre jusson a karrierjében.

2019. február 23., 15:44

Szerző:

Kevés dolog árthat annyira egy nemes célnak, mintha öncélúan, hazugságra használják fel. Most pedig ez történt, úgy fest ugyanis, hogy a legutóbbi, nagy sajtónyilvánosságot kapó gyűlöletbűncselekmény az Egyesült Államokban megrendezett volt.

Adott egy közkedvelt drámasorozat, az Empire, és annak egyik szereplője, Jussie Smollett. Az afroamerikai, meleg színész 1982-ben született és már gyerekkorában tévés és reklámszerepeket kapott. Smollettet szerették, mind a kritikusok, mind a nézők, pont ezért érthetetlen az, amit tett.

A fiatal színész 2015-ben, a homoszexualitását nyíltan vállaló Ellen DeGeneres műsorában mondta el, hogy a saját neméhez vonzódik, csakúgy, mint a sorozatban.

Jussie Smollett
Fotó: Facebook

Teltek az évek, a sorozat folytatódott, nagy sikerrel. Smollett körül egyetlen botrányocska volt csupán, a sajtó előszedte egy 2007-es ügyét, amikor ittas vezetésért előállították, és más nevet adott meg a rendőröknek, többek között azért, mert nem volt érvényes jogosítványa. Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Ugrás, és már 2019-ben járunk. Január 22-én Smollett egy fenyegető levelet kapott, amiben egy rajz is volt: egy pálcikaember lógott egy fáról. A szövegben az állt: „Smollett, Jussie, meg fogsz halni!” mellette pedig Donald Trump szlogenje, a Make America Great Again (Tegyük újra naggyá Amerikát). A csomagban fehér por is volt, amiről később kiderült, hogy fájdalomcsillapító paracetamol tartalmú gyógyszer. Pár nappal később, január 29-én Smollett kihívta a rendőröket és bejelentette, hogy megtámadták a Streeterville negyedben. Az ügyet azonnal gyűlölet bűncselekményként kezelték.

Smollett tanúvallomásában elmondta, két símaszkos, fehér férfi támadt rá, akik elkezdték verni, miközben rasszista és homofób szitkokkal szórták.

Donald Trump kampányszlogenjét kiabálták, kezükkel, lábukkal ütötték, fogukkal harapták. A Chicagói Rendőrkapitányság nyilatkozatában az áll, Smollett szerint a férfiak egy ismeretlen folyadékot öntöttek rá, majd egy kötelet húztak a nyakára, mielőtt a színész lerázta őket magáról. Smollett kórházba került, sérülései nem voltak súlyosak, így másnap reggel ki is engedték. Smollett szerint azért támadták meg, mert kritizálta a Trump-kormányt és beszámolt a fenyegető levélről is, amit korábban kapott.

Egy nappal később a közösségi médiát elárasztották az együtt érző bejegyzések, közszereplők álltak ki Smollett mellett. Színészek, rendezők, demokrata-párti politikusok biztosították támogatásukról a férfit. Amikor többen szkeptikusak voltak a támadással kapcsolatban, Smollett interjúkban az nyilatkozta, hogy bezzeg, ha afroamerikaiak, mexikóiak vagy muszlimok lennének az agresszorok, akkor senki sem kételkedne benne.

A nyomozás folyamatban volt, február 13-an a rendőrség látókörébe került két gyanúsított, egy nigériai testvérpár, akik az Empire című sorozatban statisztáltak. A nyomozók hipót és más, a támadásban leírt eszközt találtak a házukban. A testvéreket őrizetbe vették, ügyvédjük szerint a férfiak Smollettet a sorozatból ismerik és közösen jártak konditerembe is edzeni. A gyanúsítottakat vádemelés nélkül elengedték, mivel új bizonyítékok kerültek elő - nyilatkozta akkor a rendőrség.

Jussie Smollett az Empire című sorozatban
Fotó: Matt Dinerstein/Facebook

A lakkosság semmit nem értett, sem azt, hogy fehér férfiak helyett miért színesbőrűeket gyanúsítanak, sem azt, hogy miért engedték el őket.

Február 16-án aztán robbant a bomba: a rendőrség sajtótájékoztatón elmondta, hogy azt vizsgálják, hogy a két testvér követte -e el a támadást, vagy, hogy egyáltalán megtörtént -e? A nyomozók a CNN-nek elmondták, kiderült, hogy Smollett 3500 dollárt fizetett a két férfinak, hogy megrendezzék a támadást. Bebizonyosodott, hogy a kötelet a testvérek vették egy Ravenswood boltban.

Az AP hírügynökség arról is beszámolt, hogy a rendőrök szerint a színész azért rendezte meg a támadást, hogy nagyobb fizetést kapjon, megsajnálják, és előbbre jusson a karrierjében. A héten Smollett ellen vádat emeltek hamis vádak miatt. A rendőrkapitány azt mondta, Smollett kihasználta az emberek fájdalmát és dühét, amit a rasszizmus és gyűlöletkeltés miatt éreznek azért, hogy a karrierjét előrevigye.

Az ügy valóban nem gyerekjáték. Az állítólagos támadás után hamar politikai színezetet is vett az ügy. A színész ügyvédei azt mondták, ügyfelük makulátlan, és továbbra is fenntartja ártatlanságát. Hiába.

A rendőrség bizonyítékai ugyanis elég meggyőzőek. Nyilvánosságra hoztak sms-eket is, amelyek bizonyítják, valóban a férfi bérelte fel a két testvért. Arra is van bizonyítékuk, hogy a színész előre adott 100 dollárt, hogy megvegyék a kellékeket, majd korábban elvitte őket arra a helyre, ahol meg fogják támadni, hogy a térfigyelő kamerák rögzítsék őket. Ezután hazavitte a testvérpárt, kiállított egy 3500 dolláros csekket nekik, majd elutazott New Yorkba. Pár nappal később „megtörtént” a támadás. A testvérek egy picit valóban megverték Smollettet, hogy valósnak tűnjön a dolog, Smollett nagy valószínűséggel az arcát saját maga ütötte.

Smollett a tűzzel játszott, ugyanis, bár ritkábban, de a mai napig törnek ki lázadások a színesbőrűeket ért megkülönböztetések és támadások miatt.

A Black Lives Matter („A fekete életek is számítanak”) vagyis az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő, amerikai jogvédő civil mozgalom még mindig aktív. A mozgalmat Trayvon Martin ügye hívta életre, aki rendőri brutalitás áldozata lett. A statisztikák is bizonyítják, hogy sokkal több színesbőrűt, mint fehéret ér attrocitás rendőri intézkedés közben.