Orbán egy hős! - mondja a holland szélsőjobb

2020. november 18., 15:15

Szerző:

A holland szélsőjobb támogatja a magyar vétót.

 

Hollandia számára a jogállamisági kompromisszum a minimum, ebből nem engedhetünk – mondta a holland képviselőházban az ország miniszterelnöke, Mark Rutte -írja a Hvg. Rutte ellenlábasa, a szélsőjobboldali Geert Wilders viszont úgy látja, Orbán Viktor egy hatalmas hős, aki megvétózta az uniós költségvetést - írják.

Mark Rutte miniszterelnök szerint a magyar és lengyel vétóval kapcsolatban egyelőre a soros elnökségnek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak van tennivalója. Az ügy akkor kerülhet az állam- és kormányfők elé, ha ezt a testületeknek mégsem sikerül megoldani. 

Rutte leszögezte, hogy sem a költségvetési megállapodásról, sem a jogállamisági feltételrendszerről nem akar újra vitát nyitni, vagy bármiben is visszalépni. A holland kormányfő elmondta, hogy elfogyott a türelme mindkét országgal szemben. Úgy véli, hogy a magyar és a lengyel kormánynak el kell fogadnia a kialakult helyzetet, ellenkező esetben ki kell maradniuk úgy a hétéves költségvetésből, mint a helyreállítási alapból. “Ebben a pillanatban azonban ez már egy kormányközi unió lesz” - mondta Rutte a Hvg szerint.

A holland kormányfő felidézte továbbá, hogy legutóbb három órát töltött azzal, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök miatt kompromisszumot találjon annak érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőség kifejezés egy Afrikáról szóló szövegbe bekerüljön.

Rutte az ülésteremben széles támogatást kapott, de Orbán Viktor jó barátja, a Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders mégis bírálta a holland kormányfőt. A perlamenti jegyzőkönyv szerint a szélsőjobboldali politikus többek között ezt mondta: "Milyen nagyszerű hír. A hihetetlenül őrült tervet, amely szerint 100 milliárd holland eurót adnak Brüsszelnek a költségvetésbe, amit kifizetnek Dél-Európának, Orbán úr megvétózta. Milyen hatalmas hős az az ember! Nagyon szeretném kérni a miniszterelnököt, hogy támogassa Orbán úr vétóját. Akkor elkölthetjük azt a 100 milliárd eurót Hollandiában egészségügyre, nyugdíjakra és gazdaságunkra ahelyett, hogy Brüsszelbe, Olaszországba és Franciaországba küldenénk.”-írja a Hvg.

Rutte nem maradt adós a válasszal: "Kiderült tehát, hogy példát kell vennem Orbán úrról, tehát korlátoznom kell a melegek jogait Hollandiában, korlátoznom kell a sajtószabadságot Hollandiában, korlátoznom kell a kis pártok jogát a választásokon való részvételre. Örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre!” 

Wilderst azonban nem győzte meg. “Bár lenne olyan miniszterelnökünk itt Hollandiában, mint Orbán úr” - mondta, majd ismét megkérte saját kormányfőjét, hogy legyen “tökös” és vétózza meg a költségvetést.

A koalíciós kormány másik tagja, a D66 nevű liberális párt vezetője, Rob Jetten szintén a magyar miniszterelnököt bírálta: "Egy olyan autokratikus vezető, mint Orbán, továbbra is le akarja rombolni a jogállamiságot, ezért az egész Unió hamarosan költségvetés nélkül maradhat. Ez egy autokrata kísérlet arra, hogy fenntartsa hatalmát” - jelentette ki.